biznis
0

Nezaposlenost usporava oživljavanje američke ekonomije

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromesečju doprinijeli su američki potrosači koji, međutim, zbog nezaposlenosti i pooštrenih uvjeta kreditiranja neće uspjeti da podrže visok tempo oživljavanja ekonomije, prenijele su agencije.

Analitičari zasada još nisu sigurni da li će ekonomija uspjeti da nadoknadi nedostatak potrošačkih rashoda podsticajima iz drugih sektora.

Potrošačka tražnja učestvuje sa dvije trećine u američkom BDP-u.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva trgovine SAD-a, BDP je u trećem ovogodišnjem tromjesečju uvećan za 3,5 posto na godišnjem nivou, dok je očekivani rast iznosio 3,2 procenta.

Eksperti ističu da su rast potrošačkih rashoda inicirali prvenstveno državni programi za stimulaciju ekonomije.

S obzirom na to da broj nezaposlenih u SAD raste, a da vlada planira smanjenje obima stimulativnih programa, ne može se očekivati da potrošački sektor podrži rast BDP-a.

Američki ekonomisti sve nade polažu u povećanje izvoza i investicija koji bi trebalo da obezbjede rast BDP-a zemlje.

Podaci o izvozu su, međutim, neujednačeni - u trećem tromesečju tempo rasta američkog izvoza je bio na nivou od 14,7 posto, računajući inflaciju, što je maksimalni nivo u posljednje dvije godine.

U isto vrijeme uvoz je povećan za 16,4 posto, jer su Amerikanci počeli aktivnije da kupuju jeftiniju robu iz inostranstva.

Biznis je povećao troškove za kupovinu opreme i kompjuterizaciju za 1,1 posto, ali su investicije u cjelini opale za 2,5 posto.

Investicije kompanija u BDP-u učestvuju sa najviše deset posto i rijetko određuju njegovu dinamiku.

Izvoz ima udio od oko 11 posto u američkoj ekonomiji i on također nije imao značajniji doprinos u oživljavanju najveće svjetske privrede, pogođene najtežom krizom od Drugog svjetskog rata.