biznis
0

Nezaposlenost u zoni eura u augustu veća za 7,5 %

FENA
Stopa nezaposlenosti u 15 zemalja članica zone eura povećana je u augustu na 7,5 posto, nakon što je u prethodna tri mjeseca stagnirala na nivou od 7,4 procenta, pokazali su podaci Eurostata, statističke službe Evropske unije.

Nezaposlenost u eurozoni je postepeno smanjivana tokom posljednjih godina u odnosu na maksimalnih 9,1 posto iz marta 2005., ali je prošle godine taj pad uglavnom zaustavljen kao posljedica posustale privrede, podsjećaju svjetske agencije.

Privredno povjerenje u eurozoni je sada na najnižem nivou u sedam godina jer su potrošači obuzdali potrošnju uslijed bojazni od gubitka radnih mjesta i jačanja cijena nafte i prehrambenih proizvoda.

Kompanije se, pak, suočavaju sa smanjenjem izvoza i nepovoljnim kreditnim uvjetima kao posljedicama svjetske finansijske krize.

Ekonomisti prognoziraju da će rast privreda članica zone eura nastaviti da se smanjuje, pri čemu se očekuje da Njemačka i Španija ove godine potonu u recesiju, zajedno s Britanijom, koja je članica EU-a, ali ne i eurozone.

Stopa nezaposlenosti u svih 27 članica EU-a u augustu se zadržala na stabilnom nivou od 6,9 posto, četvrti mjesec uzastopno, dok je u istom mjesecu 2007. bila nešto manja od 7,1 posto.

Najveća nezaposlenost tokom augusta zabilježena je u Španiji - 11,3 posto - kao posljedica velikog usporavanja privrednog rasta.

Njemačka, najveća privreda u zoni eura i EU-u, zabilježila je stopu nezaposlenosti od 7,2 posto, a Francuska od osam procenata, dok je najniža stopa - 2,6 posto - registrirana u Holandiji.

Prema podacima Eurostata, u augustu je širom EU-a bez posla bilo 16,57 miliona radno sposobnih ljudi, uključujući 11,60 miliona u zoni eura.