biznis
0

Nezaposleni predlažu osnivanje komisije za kontrolu konkursne procedure

FENA
Udruženje nezaposlenih u BiH svakodnevno prima mnoštvo prijava nezakonitosti pri zapošljavanju u privatnim i javnim ustanovama i očekuje da izvršne vlasti u vezi s tim poduzmu konkretne aktivnosti.

U pismu koje je danas uputilo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću i entitetskim premijerima, Nedžadu Brankoviću i Miloradu Dodiku, ovo udruženje predlaže osnivanje komisije za kontrolu konkursne procedure pri zapošljavanju koju bi činile visokomoralne i viskostručne osobe koje su u stanju da na osnovu prijave provjere i stvarno utvrde da li je došlo do nepravilnosti prilikom izbora kandidata za određeno radno mjesto.

Osim slučajeva korištenja poznanstava, odnosno veza i stranačke podobnosti, navodi Udruženje nezaposlenih, sve se više javljaju i drugi oblici manipuliranja radnom snagom poput kupovine radnih mjesta, spolne, starosne i nacionalne diskriminacije.

-Mada u svakoj konkursnoj proceduri postoji mogućnost žalbe na rješenje, osobe koje traže posao znaju da se u praksi nemaju kome žaliti, ističe Udruženje.

Udruženje stoga smatra da je neophodno što hitnije formirati komisiju za kontrolu konkursne procedure i nezaposlenim građanima BiH vratiti povjerenje u vrijednosti kao što su stručnost, poštenje, sposobnost, znanje koje bi i trebale biti ključne pri zapošljavanju.