Potisnuo London
0

New York je najutjecajniji grad svijeta

FENA
New York
New York
New York je potisnuo London sa prve pozicije na listi najutjecajnijih gradova svijeta, koju redovno godišnje sačinjavaju kompanija sa sektora nekretnina Night Frank i City Private Bank.

Lista obuhvata 40 gradova širom naše planete, uz ocjenu njihove ekonomske aktivnosti, političkog utjecaja, intelektualnog kapitala i kvaliteta života.

Na vrhu rejtinga je došlo do rokade, tako da je na čelu liste prošlogodišnji vicešampion New York, koji je potisnuo London sa liderske pozicije.

Od svih velikih finansijskih centara, britansku prijestolnicu je najviše pogodila ekonomska kriza, prenijele su agencije.

New York se ove godine našao i na čelu rejtinga po ekonomskom utjecaju i intelektualnom kapitalu.

U kategoriji "politički utjecaj" na vrhu liste je Washington, dok je Singapour grad sa najboljim kvalitetom života.

Prošslogodišnje pozicije očuvali su Paris (3. mjesto), Tokio (4) i Los Angeles (5).

Najveći napredak u protekloj godini ostvario je Berlin, koji se sa 13. popeo na osmo mjesto, zahvaljujući, između ostalog, jačanju političkog utjecaja i kvaliteta života, ukazuje se u pregledu.

Moskva je za godinu dana izgubila dva mjesta, spustivši se na 22. poziciju.

Iako su mjesto na listi poboljšali krupni azijski centri - Peking, Singapour i Shanghai - pozicije brzorastućih centara svjetske ekonomije još uvijek veoma zaostaju po kvalitetu života i intelektualnom utjecaju.

Upravo ovi parametri su aduti velikih gradova razvijenih zemalja, posebno SAD-a, sjeverne Evrope i Japana.