2,1 milion prošle sedmice
9

Nevjerovatne posljedice pandemije: Broj otkaza u Americi premašio 40 miliona

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novih 2,1 milion zahtjeva za nezaposlenost podneseno je prošle sedmice, objavilo je u četvrtak Ministarstvo rada SAD-a. Broj otkaza koji su uslijedili nakon izbijanja pandemije ovako je porastao iznad nevjerovatne barijere od 40 miliona.

Kako piše The New York Times ovaj broj odgovara jednom od četiri američka radnika otkako je sredinom marta zavladala pandemija koronavirusa. Novi izvještaj dolazi osam sedmica nakon rekordne sedmične prijave od 6,9 miliona nezaposlenih, ali sve još daleko od historijskih maksimuma.

Posljednje cifre ne moraju biti rezultat novih otpuštanja, već i dokaz da agencije za zapošljavanje po pojedinim državama rade na ranije preuzetim, a u sistem neunesenim prijavama.

U okviru programa pomoći za nezaposlenost zbog pandemije Kongres je odobrio proširenu paletu mjera koje uključuju freelancere, samozaposlene radnike, radnike koji rade na uobičajenim radnim mjestima i ostale koji se obično ne mogu kvalificirati prema državnim pravilima.

"Kada razmišljamo o tome šta učiniti kada isteknu beneficije, bilo bi korisno znati koliko ih ljudi zapravo dobiva", rekla je Elizabeth Pancotti, asistentica u Nacionalnom zavodu za ekonomska istraživanja. Iako su izvještaji Ministarstva rada možda najbolji izvor informacija, ona kaže da oni nude "nepotpunu sliku".