{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neuposlenost širom svijeta u dramatičnom porastu

F
8.3.2009. u 14:59
0
1
Neuposlenost širom svijeta u dramatičnom porastu
0
Neuposlenost širom svijeta u dramatičnom porastu
Međunarodna organizacija rada (ILO) upozorava da će ekonomska kriza povećati broj osoba bez posla na 24 do 52 miliona, među kojima će biti do 22 miliona žena.
U isto vrijeme ILO navodi da će produbljivanje recesije još više otežati ženama da nađu dobar posao, izvještava dopisnica Glasa Amerike iz Ženeve gdje je navedeni izvještaj objavljen.

Prošle godine skoro polovina od tri milijarde uposlenika u svijetu bile su žene. Međunarodna organizacija za rad izvještava da je u 2008. neuposlenost među ženama iznosila 6,3 posto, dok je kod muškaraca iznosila 5,9 posto.

Jedan od direktora ILO-a Jose Salazar tvrdi da će se stvari ove godine pogoršati, te će se neuposlenost među ženama povećati na 7,4 posto, dok će kod muškaraca dosegnuti sedam posto.

"Krajem 2008., sa širenjem globalnoga ekonomskog usporenja broj siromašnih uposlenika, uposlenika u opasnosti od otkaza i neuposlenih počeo se povećavati. U 2009., s produbljenjem recesije, očekuje se da će se globalna kriza upošljavanja značajno pogoršati. Nadalje, također možemo očekivati da će se kod mnogih koji uspiju sačuvati svoj posao primanja i drugi uvjeti uposlenja pogoršati. U većini regija posljedice ekonomske krize jače će pogoditi žene nego muškarce, a to se najjasnije vidi u Latinskoj Americi i u području Kariba", kazao je Salazar.

On dodaje da su jedine regije gdje se očekuje da će neuposlenost manje pogoditi žene - istočna Azija, razvijeni svijet, jugoistočna Evropa te zemlje bivšeg Sovjetskog saveza. Smatra da je uzrok tome što su žene u tim regijama bile u manjoj mjeri izložene nejednakosti prije što je kriza počela.

"Osim porasta neuposlenosti, ekonomsko usporenje će imati i druge važne posljedice za tržište rada u zemljama u razvoju. U 2009. očekuje se porast broja uposlenika u opasnosti od otkaza i za žene i za muškarce, s relativno jačim utjecajem na muškarce u svim scenarijima na globalnom nivou", kazao je Salazar.

Organizacija za rad tvrdi da više muškaraca od žena gubi posao u zapadnim zemljama. Naprimjer, nedavni podaci iz Sjedinjenih Država pokazuju da kriza posebno teško pogađa muškarce, te da njihova relativna neuposlenost raste više nego kod žena u većini ekonomskih sektora.

Svjetska organizacija za rad navodi da muškarci čine oko dvije trećine uposlenih u rudarstvu, tvornicama, energiji, graditeljstvu i prijevozu u razvijenim zemljama, a svi su ti sektori teško pogođeni ekonomskom krizom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: