biznis
0

Netodobit M:tela u 2011. godini 107,42 miliona KM

FENA
Kompanija M:tel je u 2011.godini ostvarila prihod od 501,69 miliona KM, rashodi su iznosili 382,23 miliona KM, a netodobit je bila 107,42 miliona KM.

"Godina iza nas, po mnogo čemu, nije bila naklonjena razvoju društva u cjelini. Poslovali smo u teškim ekonomskim prilikama, na još više liberalizovanom tržištu, ali uprkos tome uspjeli smo da zabilježimo dobre finansijske rezultate i povećamo broj korisnika", istakao je generalni direktor m:tela Predrag Ćulibrk i dodao da su ostvareni planovi kompanije.

On kaže da je nastavljen tehnološki razvoj mreže i ostvaren preduvjet za uvođenje novih servisa i unapređenje ponude.

Ćulibrk je na pres-konferenciji u Banjoj Luci istakao da je m:tel zadržao lidersku poziciju u oblasti mobilne telefonije u BiH i adekvatno reagovao na sve tržišne izazove.

U ovoj godini očekuje slične rezultate poslovanja, a sve što bude iznad spomenutih cifara bit će, kako kaže, veliki uspjeh, imajući u vidu uvjete poslovanja i činjenicu da nije bilo značajnih stranih investicija u 2011., što nije samo karakteristika za BiH, već i druge zemlje usljed svjetske ekonomske krize.

Završni poslovni izvještaj za 2011. pokazuje da korisnička baza iznosi 1.377.769 korisnika mobilne telefonije, što je za oko 2,51 posto više od broja korisnika na kraju 2010.

Tržišno učešće, prema procjenama kompanije m:tel, u uslugama mobilne telefonije iznosi oko 40,5 posto čime su, kako kaže Ćulibrk, zadržali lidersku poziciju u BiH.

Ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije na kraju prošle godine iznosio je 320.131 i tu se bilježi pad.