Banjalučko udruženje
0

Nepravilnosti na projektu Koridora Vc

FENA
Humanitarna kulturna udruga "Kraljica Katarina", podružnica Banja Luka oglasila se priopćenjem u kojemu upozorava vlast na uočene nepravilnosti kod eksproprijacije zemljišta za Koridor Vc.

"Uz aktivnosti koje se ovih dana provode na eksproprijaciji zemljišta za Koridor Vc, o čemu javnost informiraju bh. mediji, provode se s neusporedivo manjom medijskom pozornošću i aktivnosti Vlade RS-a na eksproprijaciji zemljišta, kuća i gospodarskih objekata za autocesti Banja Luka-Doboj koja se priključuje na Koridor Vc.

Obaviješteni smo da državne upravne organizacije RS-a angažirane na eksproprijaciji ne prenose sve potrebne podatke vlasnicima nekretnina ili ih čak prenose krivo, a što dodatno uznemirava malobrojne hrvatske povratnike u Velikom Prnjavoru, Foči, Johovcu i Donjoj Grabskoj", navodi se u priopćenju te ističe kako je takav rad i po zakonu o eksproprijaciji podložan kaznenim sankcijama od 250 do 1 500 maraka.

U priopćenju se navodi kako je očigledno da je ta kazna stimulativna za one koji rade mimo zakona, pokušavajući za sebe ili svoje nalogodavce prevariti prognanike i povratnike pričom da za svoje porušene kuće bez građevinske dozvole ne mogu dobiti nadoknadu ili devastirana imanja uzurpirana u nelegalne šljunčare ne mogu vrjednovati kao poljoprivredno zemljište, što su ranije bila.

"Cijena koja se nudi je od 0,8 do 5 maraka za metar četvorni, što je značajno manje od nadoknada na Koridoru Vc ili nadoknada koja je isplaćivala Elektroprivreda za eksproprirano zemljište.

Poseban problem je Katastar u tim općinama u kojem su u ratnim i poratnim godinama provedene brojne nezakonite promjene upravo na ovim područjima.

Podaci iz Gruntovnice većini nisu dostupni, a nije nepoznato da promjene u vlasničkoj strukturi nisu generacijama ažurirane, što uz gore spomenute subjektivne probleme predstavlja i objektivan problem", navodi se u saopćenju.

Iz udruge upozoravaju prognane kako su odgovorni brinuti se o svojoj imovini te ih pozivaju da popune i predaju obrasce prijave za povratak i obnovu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Također, traže da se organiziraju i pokrenu kolektivne sudske postupke za uzurpaciju i ometanje posjeda na devastiranoj poljoprivrednoj i šumskoj površini, te da ne podliježu pritiscima, prijetnjama i ne potpisuju, ako su nezadovoljni iznosom nadoknade, navodi se u saopćenju.