{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neophodno kreiranje jedinstvenog tržišta

F
25.6.2008. u 13:15
0
0
Neophodno kreiranje jedinstvenog tržišta
0
Neophodno kreiranje jedinstvenog tržišta
U organizaciji Unije poslodavaca BiH (UNPOBiH) danas je u Sarajevu održana Prva poslovna konferencija "Provođenje mjera ekonomske politike BiH u 2008."
Cilj konferencije je analiza postojećih mjera ekonomske politike koju je pripremio ekspertni tim UNPO-a s prof.dr. Dragoljubom Stojanovom na čelu te prijedlog mjera kojim će se unaprijediti ekonomski razvoj.

Ističući neohodnost uspostavljanja konstruktivnog i kontinuiranog dijaloga između nadležnih organa vlasti i poslovnog sektora, predsjednik UNPOBiH Faruk Širbegović upozorio je na nepostojanje organizacije u ovoj oblasti.

"Jedan od razloga svojevrsnog haosa u ovoj oblasti je i odvajanje privrednih komora od poslovne oblasti privrede. Privredne komore moraju biti podrška poslovnom sektoru u svakom pogledu", kazao je Širbegović.

Prisutnim se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je podržao organiziranje ovakvih skupova.

"Predsjedništvo BiH nema ingerencije nad ovom oblasti, ali u onom dijelu u kojem imamo nadležnost, u oblasti vanjske politike, mi činimo i činit ćemo sve da privrednicima i poslovnim ljudima otvorimo vrata stranog tržišta", kazao je Silajdžić.

Nepostojanje jedinstvenog tržišta, korupcija, "siva ekonomija", nekonkurentnost, socijalna nesigurnost i politička ekonomija, odnosno pojava da državna preduzeća vode političari, osnovni su uzroci lošeg privrednog stanja u BiH, pokazala je analiza ekspertnog tima UNPO-a.

"Nelinearan razvoj ekonomije dovodi do toga da će BiH ostati samo prirodni resursi i izgleda da nekome i odgovara da BiH izvozi balvane a uvozi kompjutere", kazao je prof.dr. Dragoljub Stojanov.

Rješenje je u kreiranju jedinstvenog tržišta i osiguravanju zakonskih normi koje će regulirati oblast privrede.

Učesnici Konferencije usvojili su Povelju UNPO-a kao kodeks etike poslovanja u BiH te zaključke koji će biti proslijeđeni nadležnim institucijama.

Predstavnici i članovi UNPO-a pozvali su Vijeće ministara BiH i Savez samostalnih sindikata na hitno formiranje ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH radi uspostave tripartitnog dijaloga.

Predlažu poboljšanje likvidnosti PDV-a, smanjenje doprinosa na plaće uposlenih u proizvodnji, subvencioniranje kamata za proizvodne programe, uvođenje poreza na luksuz, rasterećenje ukupnog prihoda te zaštitu domaće proizvodnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: