{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neophodno kreiranje jedinstvenog tržišta

F
25.6.2008. u 13:15
0
0
Neophodno kreiranje jedinstvenog tržišta
0
Neophodno kreiranje jedinstvenog tržišta
U organizaciji Unije poslodavaca BiH (UNPOBiH) danas je u Sarajevu održana Prva poslovna konferencija "Provođenje mjera ekonomske politike BiH u 2008."
Cilj konferencije je analiza postojećih mjera ekonomske politike koju je pripremio ekspertni tim UNPO-a s prof.dr. Dragoljubom Stojanovom na čelu te prijedlog mjera kojim će se unaprijediti ekonomski razvoj.

Ističući neohodnost uspostavljanja konstruktivnog i kontinuiranog dijaloga između nadležnih organa vlasti i poslovnog sektora, predsjednik UNPOBiH Faruk Širbegović upozorio je na nepostojanje organizacije u ovoj oblasti.

"Jedan od razloga svojevrsnog haosa u ovoj oblasti je i odvajanje privrednih komora od poslovne oblasti privrede. Privredne komore moraju biti podrška poslovnom sektoru u svakom pogledu", kazao je Širbegović.

Prisutnim se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je podržao organiziranje ovakvih skupova.

"Predsjedništvo BiH nema ingerencije nad ovom oblasti, ali u onom dijelu u kojem imamo nadležnost, u oblasti vanjske politike, mi činimo i činit ćemo sve da privrednicima i poslovnim ljudima otvorimo vrata stranog tržišta", kazao je Silajdžić.

Nepostojanje jedinstvenog tržišta, korupcija, "siva ekonomija", nekonkurentnost, socijalna nesigurnost i politička ekonomija, odnosno pojava da državna preduzeća vode političari, osnovni su uzroci lošeg privrednog stanja u BiH, pokazala je analiza ekspertnog tima UNPO-a.

"Nelinearan razvoj ekonomije dovodi do toga da će BiH ostati samo prirodni resursi i izgleda da nekome i odgovara da BiH izvozi balvane a uvozi kompjutere", kazao je prof.dr. Dragoljub Stojanov.

Rješenje je u kreiranju jedinstvenog tržišta i osiguravanju zakonskih normi koje će regulirati oblast privrede.

Učesnici Konferencije usvojili su Povelju UNPO-a kao kodeks etike poslovanja u BiH te zaključke koji će biti proslijeđeni nadležnim institucijama.

Predstavnici i članovi UNPO-a pozvali su Vijeće ministara BiH i Savez samostalnih sindikata na hitno formiranje ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH radi uspostave tripartitnog dijaloga.

Predlažu poboljšanje likvidnosti PDV-a, smanjenje doprinosa na plaće uposlenih u proizvodnji, subvencioniranje kamata za proizvodne programe, uvođenje poreza na luksuz, rasterećenje ukupnog prihoda te zaštitu domaće proizvodnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: