Privredna komora KS
0

Neophodna javna rasprava o izmjenama Zakona o akcizama

FENA
Privredna komora Kantona Sarajevo zahtijeva od Vijeća ministara BiH da se u postupku utvrđivanja prijedloga izmjena i dopuna Zakona o akcizama u potpunosti primjenjuju jedinstvena pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH kojima su utvrđene procedure obaveznih konsultacija s poslovnim sektorom.

Prema informacijama kojima Komora raspolaže, izmjene Zakona o akcizama, koje su sada u pripremi, ne idu u pravcu zaštite domaće proizvodnje niti prijedloga poslovnog sektora, nego radi dopune budžeta smanjenjem prihoda od carina, a i dalje se favorizuje inostrana konkurencija. To domaće proizvođače dovodi do ruba egzistencije.

Stoga, Komora predlaže da se ozbiljno razmotre prijedlozi poslovnog sektora za izmjenu Zakona o akcizama, koji su upućeni izvršnim i zakonodavnim organima Bosne i Hercegovine, još u martu 2007.

Njima je traženo smanjenje opterećenja domaćih proizvođača akcizne robe, posebno, cigareta, kafe, piva, faramaceutskih i kozmetičkih proizvoda i dovođenje domaćih proizvođača u ravnopravan položaj s proizvođačima iz susjednih zemalja i regiona, saopćeno je iz PKKS-a.