{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neminovan pad osnovne kamatne stope na 0%

F
4.12.2008. u 12:18
0
0
Neminovan pad osnovne kamatne stope na 0%
0
Neminovan pad osnovne kamatne stope na 0%
Foto: Reuters
Vijest da je britanska vlada spremna priteći u pomoć vlasnicima kuća i stanova koji ne mogu otplaćivati hipoteke, pa im prijeti opasnost da ostanu bez krova nad glavom, prevladava u četvrtak naslovnicama londonskih dnevnika.
Premijer Gordon Brown, u saradnji s najvećim domaćim bankama, najavljuje kreditne olakšice vlasnicima nekretnina, što bi trebalo spriječiti zapljenu 45.000 domova ove godine.

Financial Times na prvoj stranici objavljuje nove mjere evropskih centralnih banaka u borbi s recesijom. List navodi da finansijska tržišta sa zebnjom očekuju nova kresanja osnovnih kamatnih stopa, u trenutku kada iz svih vodećih svjetskih ekonomija nastavljaju da pristižu loši ekonomski podaci.

Stručnjaci predviđaju da će Centralna banka Velike Britanije u četvrtak smanjiti kamatnu stopu za još jedan procentni poen, što će je svesti na nivo od dva posto, najniži otkako je banka osnovana 1694. godine.

U zemljama eurozone očekuje se da će Evropska centralna banka smanjiti kamatu na dva i po posto, odnosno za tri četvrtine procentnog poena, što bi bilo najveće kresanje u posljednjih deset godina postojanja banke.

Uticajni stručnjaci, međutim, pozivaju centralne banke da budu hrabre, jer će, kako tvrde, recesija u razvijenim ekonomijama biti toliko duga i duboka da je već do sredine naredne godine gotovo neminovan pad osnovne kamatne stope na nula posto, piše Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: