|

Neminovan pad osnovne kamatne stope na 0%

Neminovan pad osnovne kamatne stope na 0%
0
F
FENA
4.12.2008. u 12:18
0
komentara
0

dijeljenja
Neminovan pad osnovne kamatne stope na 0% Foto: Reuters
Vijest da je britanska vlada spremna priteći u pomoć vlasnicima kuća i stanova koji ne mogu otplaćivati hipoteke, pa im prijeti opasnost da ostanu bez krova nad glavom, prevladava u četvrtak naslovnicama londonskih dnevnika.
Premijer Gordon Brown, u saradnji s najvećim domaćim bankama, najavljuje kreditne olakšice vlasnicima nekretnina, što bi trebalo spriječiti zapljenu 45.000 domova ove godine.

Financial Times na prvoj stranici objavljuje nove mjere evropskih centralnih banaka u borbi s recesijom. List navodi da finansijska tržišta sa zebnjom očekuju nova kresanja osnovnih kamatnih stopa, u trenutku kada iz svih vodećih svjetskih ekonomija nastavljaju da pristižu loši ekonomski podaci.

Stručnjaci predviđaju da će Centralna banka Velike Britanije u četvrtak smanjiti kamatnu stopu za još jedan procentni poen, što će je svesti na nivo od dva posto, najniži otkako je banka osnovana 1694. godine.

U zemljama eurozone očekuje se da će Evropska centralna banka smanjiti kamatu na dva i po posto, odnosno za tri četvrtine procentnog poena, što bi bilo najveće kresanje u posljednjih deset godina postojanja banke.

Uticajni stručnjaci, međutim, pozivaju centralne banke da budu hrabre, jer će, kako tvrde, recesija u razvijenim ekonomijama biti toliko duga i duboka da je već do sredine naredne godine gotovo neminovan pad osnovne kamatne stope na nula posto, piše Financial Times.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.