{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nema vremena za gubljenje"

F
FENA
8.11.2008. u 17:28
0
1
"Nema vremena za gubljenje"
0
"Nema vremena za gubljenje"
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama pozvao je u subotu, tokom svog prvog sedmičnog govora koji su prenosile radiostanice, na hitnu akciju u vezi s ekonomskom krizom, jer "nema vremena za gubljenje".
Demokratski senator iz Illinoisa, koji je u utorak pobijedio na predsjedničkim izborima, htio je da uvjeri Amerikance da će njegova administracija "početi s radom od 20. januara, jer nema vremena za gubljenje".

Barack Obama će preuzeti dužnost u Bijeloj kući 20. januara.

Uprkos mjerama koje je poduzela administracija Georgea W. Busha radi spašavanja financijskog sektora, on je ocijenio da će Sjedinjenim Američkim državama "biti potrebne druge akcije za vrijeme tranzicije i narednih mjeseci".

"Najprije nam je potreban plan spašavanja srednje klase, za formiranje radnih mjesta i olakšavanje situacije porodicama kojim se smanjuju plaće, a životna ušteđevina nestaje", kazao je on.

Zatim, vlada treba da se suoči sa širenjem financijske krize na druge ekonomske sektore i da se osigura da će plan spašavanja banaka koji je u oktobru usvojio Kongres biti dovoljno efikasan da stabilizira financijska tržišta, a pri tome sačuva interese poreznih obveznika.

"Na kraju, provest ćemo u djelo sveukupnu politiku koja će ojačati našu srednju klasu i našu dugoročnu ekonomiju", obećao je Obama.

"Poneki od izbora će biti težak, ali, Amerika je jaka zemlja i spsobna da izdrži", kazao je on.

"Znam da ćemo uspjeti, ako radimo zajedno kao jedan narod", rekao je Obama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: