CBBiH
0

Nema uvođenja eura prije ulaska u EU

FENA
Centralna Banka BiH (c) danas se oglasila saopćenjem za javnost povodom informacija o uvođenju eura kao zvanične valute BiH prije okončanja reformskih procesa u državi.

Prije svega, CBBiH naglašava da je za nju, kao monetarnu instituciju BiH, izlazna strategija iz aranžmana currency board, koji se kao monetarna politika koristi od 1997. godine, uvođenje eura, za što postoji i konsenzus na svim nivoima vlasti, ali da bi se to postiglo, kako se ističe, BiH mora ispuniti niz preduvjeta. Unilateralnu eurizaciju ne dozvoljavaju ni Evropska centralna banka (ECB), ni Evropska unija (EU).

Prvi preduvjet je, kako se navodi u saopćenju CBBiH, punopravno članstvo države u EU, a nedavnim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH je načinila prvi korak u tom smjeru.

Da bi BiH, kao članica EU, postala članicom Ekonomsko-monetarne unije (EMU), osim političke volje, mora ispunjavati kriterije dogovorene u Maastrichtu 1992. godine, a koji su zapisani u Povelji o EU. To su kriteriji koji reguliraju dozvoljenu stopu inflacije, nivo budžetskog deficita, javni dug, prosječne nominalne dugoročne kamatne stope, te stabilnost deviznog kursa.

Pored tih kriterija, zemlja članica EU mora podržavati ekonomsku politiku EU, te težiti usklađivanju sa drugim makroekonomskim indikatorima Eurozone, uključujući i stopu nezaposlenosti i nivo spoljnotrgovinskog deficita, koji su u BiH, kako se navodi u saopćenju CBBiH, nažalost, daleko iznad kriterija Eurozone.

BiH, kako se dodaje, ispunjava kriterij koji se odnosi na monetarnu stabilnost, ali je neophodno ispunjavanje ostalih kriterija u cilju integracije u EMU, što zahtijeva angažman svih struktura vlasti.

Do ispunjenja svih uvjeta za ulazak u Eurozonu, CBBiH će, kako se navodi iz ove finansijske institucije, dosljedno sprovoditi monetarnu politiku putem aranžmana currency board, što znači da bh. građani mogu imati potpuno povjerenje u stabilnost domaće valute, konvertibilne marke, budući da svaka KM u opticaju ima puno pokriće u deviznim sredstvima.

Podaci o deviznim rezervama, s kraja maja ove godine, kako se ističe iz CBBiH, pokazuju da su bh. neto devizne rezerve iznosile 6,48 milijardi KM, a monetarna pasiva 6,08 milijardi KM, uz 400 miliona KM u neto slobodnim rezervama, te da to jasno potvrđuje da se stabilnost KM ne može dovesti u pitanje, saopćeno je iz CBBiH.