U RS-u blagostanje?
0

Nema recesije, ni restrikcije plata budžetskih korisnika

SRNA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je industrijska proizvodnja, prema današnjim zvaničnim podacima, u posljednjih šest mjeseci povećana za 17,2 odsto, naglašavajući da je to pokazatelj da je ekonomska situacija u RS-u potpuno drugačija nego u regionu.

"Mi smo svjesni da ima preduzeća koja su u veoma teškoj situaciji koja ih prati zadnjih mjeseci, pa i čitavu godinu, ali u svakom slučaju, kumulativno gledano, naša proizvodnja raste i mi se vrlo odlučno suprotstavljamo rastućoj svjetskoj ekonomskoj krizi time što pokušavamo da stalno održavamo rast industrijske proizvodnje", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Predsjednik Vlade je potvrdio da u RS nema recesije i da je uspjela zadržati stabilno finansiranje, posebno onih grana koje direktno zavise od budžeta.

On je napomenuo  da neće biti restrikcija plata budžetskih korisnika, kao ni bilo kog vida "kresanja" u oblastima koje je Vlada RS utvrdila kao prioritete.

Premijer RS je istakao da želi da javnosti bude upoznata sa  detaljima vezanim za ekonomsku situaciju u Srpskoj, tim više jer ovakvim tokovima  RS zadržava stabilnost fondova, posebno Fonda PIO i Fonda zdravstvenog osiguranja.

On je naglasio da će u tom smislu Vlada RS nastaviti dalji dijalog sa sindikatima po svim ovim pitanjima.

"Vodićemo dijalog i sa sindikatima koji 'pokrivaju' budžetske potrošače, a ukoliko dođe do određenog pada prihoda, mi nećemo oklijevati da eventualno u mjesecima koji dolaze, smanjimo plate, jer ne želimo da Srpsku, nakon nas, ostavimo dužnu i zaduženu i zbog toga ćemo voditi stalne dijaloge sa sindikatima",   naglasio je Dodik.  
On je rekao da je najveća briga Vlade RS usmjerena prema stanju u privredi, gdje se čini sve kako bi se pružila maksimalna pomoć privrednim organizacijama koje imaju poteškoća. 

Prema njegovim riječima, situacija u RS je daleko bolja nego  u okruženju, potsjećajući da čak i SAD koja je "ubrizgala nekoliko hiljada milijardi u svoj privredni sistem, ne pokazuje znakove oporavka", da i mnoge zapadnoevroske zemlje trpe veliku krizu i imaju značajan pad industrijske proizvodnje, napominjući takođe i primjer Hrvatske koja je pred slomom finansijskog sistema.

"Federacija BiH, sa kojom dijelimo BiH, je  u vrlo teškom finansijskom i ekonomskom kolapsu i zato mislim da građani u RS treba da budu spokojni što se tiče naše ekonomije i budućnosti",  poručio je premijer Dodik nakon današnje sjednice Vlade RS u Banjaluci.