Dragan Vrankić
0

Nema povećanja stope PDV-a

FENA
U povodu učestalih napisa kojima se najavljuje povećanje stope PDV-a u BiH predsjedatelj Upravnog odbora uprave za neizravno oporezivanje i ministar financija i trezora Dragan Vrankić je izjavio da se nikakve aktivnosti ne vode, niti su poduzimane na povećanju stope PDV-a ni u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje ni u bilo kojoj nadležnoj državnoj, odnosno entitetskoj instituciji pogotovo što se prihodi ostvaruju predviđenom dinamikom po planu i iznad toga.

Prema prvim preliminarnim izvješćima za osam mjeseci ove godine Uprava za neizravno oporezivanje je naplatila 3,837 milijardi KM neizravnih poreza.

Po odbitku izvršenih povrata netonaplata iznosi 3,24 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 8,44 posto u odnosu na isto razdoblje 2007.

Neto naplaćeni iznos neizravnih poreza predstavlja 67 posto plana naplate UNO za 2008. (odnosno 63 posto lani) koji za ovu godinu iznosi 4,830 milijardi KM ili 4,05 posto više nego u 2007.

"Ono što je osobito važno naglasiti jeste da je plan naplate za ovu godinu usvojen na pretpostavci smanjenja prihoda zbog primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. S obzirom na dosadašnji rast u naplati neizravnih poreza, koji je značajno iznad planiranog, očekuje se da će UNO izvršiti zadani plan i uz predviđeno smanjenje prihoda od carina", navodi se u saopćenju.

Aktivnosti koje se trenutno vode su na izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama (akcizama) i cilj je da cjelokupna procedura usvajanja ovog zakona bude završena do Nove godine.

"Napominjem, kako nije dobro manipulirati s javnosti u vezi s potrošnjom javnih prihoda i povećanjem PDV-a. Ako je netko ukazivao na porast javne potrošnju onda sam to osobno činio, a dužnost svih obnašatelja funkcija jeste odgovorno voditi računa o javnoj potrošnji i u zadanim okvirima", istakao je Vrankić.