{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nema oporavka privrede prije kraja godine"

F
8.7.2009. u 10:21
0
2
"Nema oporavka privrede prije kraja godine"
0
"Nema oporavka privrede prije kraja godine"
"Utjecaj krize u BiH još ne slabi, a nagovještaji opravka u zapadnim zemljama, prije svega u SAD, dobar su nagovještaj i dugoročnog oproravka kod nas", smatra projekt menadžer Sektora za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.
On procjenjuje da u BiH, najmanje do posljednjeg kvartala ove godine ne mogu se očekivati poboljšanja.

"Bilo kakav oporavak od krize u svijetu neće biti jednako brz i uspješan u BiH, osim ako nas vlade iznenade i radikalno promjene odnos prema privredi, koristeći obećana sredstva MMF- i WB-a za podršku razvoju, a ne spasavanje budžeta i izbornu kampanju", izjavio je Gavran Federalnoj novinskoj agenciji.

Ukoliko nagovještaji oporavka svjetske privrede rezultiraju i stvarnim oporavkom, bh. izvoz vezan za metalsku i druge krizom najteže pogođene industrije mogao bi krajem godine i u toku 2010. početi polagano povećanje prema ranije dostignutom nivou.

Gavran je kazao da se ni u maju nije značajnije promijenila struktura i trendovi vanjskotrgovinske razmjene BiH što je uglavnom loše kada se radi o vodećim bh. izvoznicima u metalskoj industriji, ali je u pojedinim segmentima i jako dobro, kad su u pitanju energetika i poljoprivredno-prehrambena industrija, čiji izvoz raste.

Smanjenje izvoza proizvoda i uvoza sirovina u metalskoj, tekstilnoj i drugim industrijama primarno je uzrokovano padom tražnje i cijena na svjetskom tržistu, zbog čega je već dugo smanjena ili zaustavljena proizvodnja u BiH, a domaća tražnja također je smanjena.

"Smanjenje uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda je veoma pozitivno i osim uticaja krize u zemljama iz kojih uvozimo, uzrokovano je povećanjem proizvodnje prehrambenih proizvoda u BiH (Perutnina Ptuj u Brezi, Argeta u Hadžićima, Dukat u Gradačcu), gdje se kroz domaću proizvodnju smanjuje uvoz i povećava izvoz", dodao je Gavran.

On također napominje da jedina šansa za daljnji rast izvoza iz BiH dosljedna primjena Sorazuma o slobodnoj trgovini, odnosno recipročnih mjera u svakom slučaju nedopuštenih prepreka drugih zemalja bh. izvozu.

Jedan od najpozitivnijih trendova i uzroka smanjenja ukupnog deficita definitivno je proizvodnja u Rafineriji nafte Bosanski Brod i Rafineriji ulja Modriča, zahvaljujući kojima je značajan dio ranijeg uvoza naftnih derivata zamijenjen uvozom sirove nafte za preradu i proizvodnju domaćih derivata, a izvoz ulja sve je veći i s tendencijom višestrukog povećanja.

"Povećanje izvoza električne energije primarno je uzrokovano povećanjem prodajne cijene i koliko god je dobro za smanjenje deficita i povećanja raspoloživih sredstava za razvoj energetike, toliko je loše da se ovaj povećani prihod od izvoza nema namjeru iskoristiti za podršku domaćoj proizvodnji u smislu smanjenja cijena električne energije u BiH, prije svega našim velikim izvoznicima u čijoj cijeni izvoznih proizvoda je učešće troškova energije dominantno", dodao je Gavran.

Kumulativni pozitivni efekti takvog poticaja, prema njegovim riječima, bili bi mnogo veći od samog povećanja prihoda elektroprivreda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: