Sastanak 'Feroelektre'
0

Nema dogovora o prekidu štrajka

FENA
U zgradi Uprave društva Feroelektro d.d. u Sarajevu danas je održan je sastanak Štrajkačkog odbora i Uprave društva.

Sastanak je održan na inicijativu i poziv Uprave društva s ciljem riješavanja zahtjeva štrajkača oko isplate zaostalih plaća, toplog obroka i voznih karti, zbog čega je štrajk i započet.

"Uprava Feroelektra d.d. ponudila je štrajkačima isplatu svih zaostalih potraživanja, sa tačnim terminima isplate, a da se zauzvrat oslobode prilazi skladištima, robi i radnim mjestima, te razgovara oko njihovog daljnjeg angažmana i obavljanja djelatnosti, jer su očekivanja Uprave bila da će ovakav stav dovesti do konačnog prekida štrajka kao i omogućavanja uvjeta za nesmetan rad i ulaganja, kao i dalji razvoj firme Feroelektro d.d", navodi se u saopćenju ove firme koje potpisuje njena izvršna direktorica Sanela Kozadra.

Kako se dalje navodi, ono što je Uprava Feroelektra od početka štrajka isticala danas je dobilo i potvrdu, unatoč njihovoj spremnosti na dijalog, za rješavanje zahtjeva štrajkača zbog kojih je navodno i pokrenut štrajk - štrajkači ne žele prekinuti isti, te ne žele ni dalje deblokirati skladišta u Sarajevu – u Halilovićima, Mostaru i Zenici.

Uprava Feroelektra naglašava kako je spremna ispuniti uvjete koji su postavljeni na početku štrajka, a tiču se isplate zaostalih plaća, toplih obroka, kao i naknade za prijevoz, ali stav Štrajkačkog odbora je, da unatoč tome oni nastavljaju s štrajkom.

"Predstavnici štrajkača traže potisivanje sporazuma / protokola od 6. novembra iz Sindikata u kojem pod tačkom 3. stoji - Uprava društva neće preduzimati nikakve kaznene mjere protiv radnika u štrajku, jer je isti legitiman i vodi se u skladu s zakonom", navode iz Uprave Feroelektra, uz napomenu da niko nema pravo potpisati dokument i preuzeti odgovornost na sebe, kada konačan stav i sud o zakonitostima donosi isključivo zakonodavni organ.

Stav Uprave Feroelektra je da su to u ovom slučaju policija, sud ili tužiteljstvo. "Ukoliko se dokaže da postoji zakonska osnova ili stav suda po kojem se oslobađaju krivnje oni koji su u 34 dana - koliko traje štrajk, za materijanu štetu nanesenu u milijunskim iznosima firmi čiji su i oni sami jednim dijelom vlasnici, u kojem se oslobađaju krivnje oni koji su fizički (podaci u Policijskoj Upravi Novi Grad) napadali radnike koji nisu u štrajku, ili se donese akt ili dokument u kojem se amnestiraju svi oni koji su provodili "samovlašće" u skladištima u Halilovićima, Mostaru, Zenici verbalno vrijeđali i klevetali Upravu i većinskog vlasnika, postupati će se isključivo po njima"

Iz Feroelektra podsjećaju da da je u štrajku tačno slovom i brojem 58 djelatnika (u Sarajevu 41, u Zenici 8, u Mostaru 9) od ukupno 199 uposlenih - Feroelektro d.d., Feroelektro distribucija d.o.o. i Feroelektro trgovina i servis d.o.o.

"Još jedanput apeliramo na sve pravne institucije države da reagiraju i sukladno zakonu procesuiraju one koji opstruiraju rad firme Feroelektro d.d. i pozivamo tužiteljstvo, ministarstvo, Agenciju za privatizaciju, policiju da donesu konačne odluke u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima – da se slučaj Feroelektro d.d. počne rješavati", stoji u saopćenju.