Balon efekat
0

Nekretnine u BiH su precijenjene

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Cijena nekretnina u Kantonu Sarajevu u posljednje dvije godine precijenjene su i do 12 posto, a u pojedinim ruralnim područjima stopa precijenjenosti iznosi i do 30 posto. Preliminarni podaci govore da je ista situacija i sa cijenama nekretnina i u drugim gradovima BiH, rečeno je danas na konferenciji pod nazivom "Krije li se balon efekat u tržišnim cijenama nekretnina?".

Sabina Silajdžić, viša asistentica na Ekonomskom fakutetu u Sarajevu, za Sarajevo-x.com istakla je da je balon efekat u cijenama nekretnina zabilježen u periodu od 2006. do prvog kvartala ove godine, kada je provedeno istraživanje.

"Fenomen kretanja cijena ne može se objasniti realnim makroekonomskim fundamentima i cijene su više nego precijenjene. Najveći utjecaj na rast cijena imala je niska stopa novogradnje, odnosno ograničenost kapaciteta. Ipak, nastupajuća globalna ekonomska kriza uslovit će korekciju cijena nekretnina. Zbog porasta kamatne stope i manje dostupnosti dugoročnih izvora finansiranja, cijene stanova će ipak pasti na realne razmjere", kazala je Silajdžić.

Nakon naglog pada cijena očekuje se ponovni rast, te se svima onima koji žele da kupe stan ili kuću preporučuje da što prije reaguju i iskoriste realne cijene.