Igor Gavran
0

'Nekontrolisan uvoz uništava pivare u BiH'

FENA
Projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Igor Gavran smatra da je pravi put za prevladavanje netarifnih barijera u vanjskoj trgovini onaj kojim je krenula Grupacija pivarske industrije podnoseći zahtjev za zaštitu od prekomjernog uvoza, validno argumentiran i usklađen sa zahtjevima CEFTA sporazuma i našeg zakonodavstva.

Grupacija je taj zahtjev prije godinu dana uputila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali još nisu dobili konkretan odgovor.

"Taj zahtjev je elaboriran na stotinjak stranica i da bismo prikupili sve podatke trebalo nam je više od dvije godine. U nekoliko navrata ove godine od nas su tražili da nizom detalja dopunimo ili izmijenimo zahtjev i utisak je da u Ministarstvu vanjske trgovine nema spremnosti da se urade takve stvari, iako je to postupak upravo onakav kako predviđa CEFTA", kazao je Feni član odbora ove grupacije i direktor u Bihaćkoj pivovari Edin Ibrahimpašić.

Ekonomska kriza utjecala je na pad proizvodnje u domaćim pivarama, ali ključni problem i dalje je prekomjeran uvoz i nesređeno bh. tržište.

Ibrahimpašić procjenjuje da je u domaćim pivarama proizvodnja ove godine opala između pet i osam posto.

"Zahtjev pivara je potpuno argumentovan i u skladu s CEFTA sporazumom, ali iz Ministarstva još nema odgovora. Za to vrijeme nekontrolisan uvoz uništava pivare u BiH", istakao je Gavran u izjavi Feni.

Gavran je dodao da pozitivan ishod ove procedure (koju treba ubrzati) te primjena nespornih zaštitnih mehanizama koje sporazum CEFTA 2006. i naši zakoni omogućavaju, trebaju biti najbolji pokazatelj kako se može zaštititi domaća proizvodnja i putokaz za sve ostale grupacije i industrije.