Udruženja banaka BiH
0

Ne zna se da li će doći do povećanja kamata

FENA
Povodom tvrdnji da banke neosnovano podižu kamatne stopa stav Udruženja banaka BiH (UBBiH) jest da su banke dužne poštivati zakonske propise koje regulišu ovu oblast, a posebno Zakon o zaštiti potrošača BiH, istaknuto je danas na pres-konferenciji ovog udruženja u Sarajevu.

Što se tiče zakonitosti ugovora i ugovornih odredbi za to je isključivo nadležan sud. Zakonom je također predviđena uloga ombudsmena i inspekcijskih organa kao nosioca zaštite potrošača s kojima će Udruženje banaka usko surađivati.

Izvršni sekretar UBBiH Mijo Mišić kazao je da će bankama danas iz kancelarije Ombudsmena biti upućeno 16 preporuka koje su uglavnom na fonu poštivanja zakonskih propisa, a posebno Zakona o zaštiti potrošača.

"One nisu ništa posebno novo. Ombudsmen naglašava određene stvari koje su banke dužne da usklade sa Zakonom o zaštiti potrošača. Stav Udruženja banka jest da se zakon mora poštivati i neka svaka banka odgovara ako je prekršila zakonske propise", kazao je Mišić.

Rukovodilac za bankarske poslove UBBiH Samir Lačević prezentirao je podatke o bankarskom sektoru BiH u 2008.

Prosječna kamatna stopa u BiH, kako je rekao, najniža je u odnosu na okruženje. Poređenja radi, prema službenim pokazateljima MMF-a, prosječne kamatne stope u BiH u 2008. su iznosile 6,98 posto, u Hrvatskoj 10,07, a u Srbiji 18,11 posto.

Što se tiče prosječnih kamatnih stopa po metodologiji Centralne banke BiH, one, također u zadnjih šest mjeseci u vremenu krize nisu imale značajni trend rasta.

Određeni broj banaka koji se odlučio na povećanje kamatnih stopa to je učinio u skladu sa svojom poslovnom politikom i ugovornom klauzulom s klijentom, kažu u UBBiH.

Posebno naglašavaju da je promjenljiva kamatna stopa predviđena Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

Zahvaljujući dosljedno izvršenoj reformi bankarskog sektora i tržišnim uvjetima privređivanja, kapitalna osnova sektora se povećala za dva puta u posljednje četiri godine, odnosno s 1,1 milijarde KM na 2,2 milijarde KM, a ukupna aktiva s 9,2 milijarde KM na 21,1 milijardu KM.

Depoziti građana su s 2,5 milijardi KM u istom periodu porasli na 5,3 milijarde KM, što potvrđuje činjenicu da je bankarski sektor u BiH stabilan i likvidan.

"I pored toga, profitabilnost bankarskog sektora u 2008. je bitno smanjena u odnosu na prethodne godine i to posebno uticajem četvrtog kvartala 2008. Netodobit od 82,9 miliona KM predstavlja umanjenje od 45 posto u odnosu na prethodnu godinu.