MMF upozorio istočnu Evropu
0

Ne oslanjajte se na strani kapital

FENA
Foto: AFP/IMF/File
Foto: AFP/IMF/File
Neki bi izvoznici mogli trajno izgubiti inozemne klijente zbog pada gospodarskih aktivnosti koji mijenja obrasce potrošnje širom svijeta, upozorio je u ponedjeljak jedan dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Marek Belka, direktor MMF-ovog odjela za Evropu, očekuje oporavak isporuka roba nakon što pad aktivnosti dosegne najnižu tačku, ali je naglasio kako će – nakon što se prašina slegne – neke izvozno orijentirane zemlje možda morati potražiti nove izvore prihoda.

"Svjedočimo pravoj imploziji međunarodne trgovine. Vjerujem da je to samo prolazna pojava. Međutim, mogli bismo također spekulirati i o trajnom iščezavanju nekih međunarodnih trgovinskih tokova", kazao je Belka u diplomatima u uredima Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Od početka svjetske finansijske i gospodarske krize snažno je smanjen obujam trgovinske razmjene. Kriza je započela na pregrijanom američkom tržištu hipotekarnih kredita koje je snažno povisilo neodržive razine potrošnje u SAD-u i na međunarodnoj razini.

Ako tekući pad aktivnosti potakne američke potrošače da više štede i kupuju manje inozemnih roba, to bi pogodilo izvoznike diljem svijeta, upozorava Belka.

"Smanjila bi se vanjskotrgovinska razmjena između SAD-a i Kine, između Kine i Vijetnama, između Kine i Njemačke – smanjila bi se trgovina svuda", kazao je.

Održivost međunarodne trgovine jedna je od glavnih tema o kojima će se raspravljati na samitu G-20 ove sedmice u Londonu, čiji je cilj pronaći put izlaska iz gospodarskih i finansijskih previranja.

Dok je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) pozvala na suzdržavanje od protekcionističkih mjera kojima se sprečava pristup inozemnim robama ili štite nacionalne industrije i radna mjesta, Belka je kazao kako pad aktivnosti podrazumijeva da će se neke zemlje morati riješiti ovisnosti o trgovini i prilivu inozemnog kapitala, prenio je Business.hr.

"Pratite što se događa u susjednim zemljama, pratite stanje u vlastitoj zemlji, nastojte razviti vlastite proizvodne kapacitete, proizvodnu bazu. Ne oslanjajte se na veliki priliv inozemnog kapitala koji će pomoći vašem finansijskom ili sektoru nekretnina. Ovo je upozorenje upućeno mnogim našim gospodarstvima u istočnoj i srednjoj Evropi koja se previše oslanjaju na ta dva sektora", upozorio je.