biznis
0

Nastavljena konferencija “Investiraj u BiH 2007.”

FENA
U Sarajevu danas se drugi dan održava poslovna i investicijska konferencija “Investiraj u BiH 2007.”, čiji su organizatori Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Evropska finansijska konvencija.

Prema riječima direktora FIPA-e Harisa Bašića, tokom jučerašnjih izlaganja međunarodnih zvaničnika dalo se zaključiti da među njima ima dosta onih koji su skeptični u vezi s pitanjem investiranja u BiH i to su uglavnom ljudi od kojih se najviše očekuje da prezentiraju BiH i investiranje u BiH

-Kao glavni rizici za investiranje navedeni su velika javna potrošnja i visoka izdvajanja za školstvo i zdravstvo, međutim, ima dosta i onih koji su iskazali interes za kupovinu nekretnina u BiH, kazao je Bašić, te dodao kako smatra da bi Međunarodni monetarni fond trebao imati optimističniji stav u pogledu ino-ulaganja u BiH.

Bašić je istaknuo da su, prema podacima FIPA-e, u prošloj godini strana ulaganja u BiH iznosila 553 miliona eura, a da se u 2007. očekuje da ona iznose oko dvije milijarde eura.

On je naglasio da je do sada u BiH bilo i više stranih ulaganja nego što je to statistički prikazano, dodavši da je samo Evropska banka za obnovu razvoj za posljednjih deset godina u BiH investirala više od milijardu KM, te da je putem berzi kupljeno oko 260 miliona kapitala.

Bašić je danas najavio i novu kampanju BiH na televiziji CNN početkom maja.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling, obraćajući se jučer učesnicima konferencije, istaknuo je kako je Bosna i Hercegovina uradila dosta pozitivnog na poslovnom planu, ali da ima još isto toliko stvari koje treba okrenuti u pravom smjeru, te rekao da u BiH nema poslovne dinamike koju nameće globalizacija, a da su umjesto ekonomskih pitanja i dalje na vrhu politička pitanja.

Cilj dvodnevne konferencije “Investiraj u BiH 2007.”, koja će biti završena danas u poslijepodnevnim satima, jeste da lideri iz finansijskog, investicijskog i poslovnog svijeta koji traže načine ulaska na tržište BiH razmijene iskustva i prezentiraju svoje stavove i mišljenja o tome.