Zvanična informacija
7

Nastavljen veoma nepovoljan pad obima industrijske proizvodnje u BiH

Er. M.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
U ovoj godini u Bosni i Hercegovini zabilježen je pad fizičkog obima industrijske proizvodnje od 4,5 posto. Direkcija za ekonomsko planiranje BiH navodi da je u našoj zemlji nastavljen "veoma nepovoljan trend" i da je pad proizvodnje zabilježen u svim sektorima.

Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH dostavila je Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period od januara do juna 2019. godine.

U informaciji je navedeno da je prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku BiH u periodu od januara do juna 2019. godine zabilježen pad fizičkog obima industrijske proizvodnje od 4,5 posto u odnosu na isti period 2018. godini. S druge strane, posmatrano na mjesečnom nivou, pad industrijske proizvodnje u junu, u odnosu na juni prošle godine, iznosio je 2,1 posto, tako je u BiH nastavljen veoma nepovoljan trend slabljenja fizičkog obima industrijske proizvodnje tokom svakog mjeseca u 2019. godini.

"Ovaj negativni trend vidljiv je i ako se posmatraju kvartalni podaci prema kojima su registrovane stope fizičkog obima industrijske proizvodnje iznosile -5,1 posto u prvom kvartalu i -4,0 u drugom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine. Iako je ovo smanjenje djelimično posljedica nešto više osnovice iz prethodne godine, ipak je, čini se, ključni razlog bilo evidentno usporavanje ekonomske aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima kao što su Njemačka i Italija", navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Pregled kretanja indsutrijske proizvodnje po sektorima ne razlikuje se značajnije od kretanja ukupne indsutrijske proizvodnje u BiH, pošto je pad proizvodnje zabilježen u svim sektorima. Tako je najznačajniji pad proizvodnje zabilježen u okviru sektora za proizvodnju električne energije i iznosio je više od 12,4 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

"Pad proizvodnje električne energije ponajviše je posljedica značajnijeg smanjenja proizvodnje u hidrocentralama, dok je pad proizvodnje u termoelektranama bio nešto manje izražen. Ovo slabljenje u proizvodnji električne energije na neki način se odrazilo i na sektor rudarstva u okviru kojeg je došlo do pada proizvodnje od 3 posto u odnosu na isti period prethodne godine", piše u Informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

U okviru izvozno orijentisane prerađivačke industrije tokom posmatranog perioda došlo je do smanjenja za skoro dva posto. Ovaj pad proizvodnje u okviru prerađivačke industrije uzrokovan je usporavanjem ekonomske aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, odnosno slabljenjem izvozne tražnje za proizvodima koji se proizvode u okviru prerađivačke industrije u BiH.

"Detaljnim uvidom u strukturu prerađivačke industrije vidljivo je da su tokom prvih šest mjeseci 2019. godine najznačajnija smanjenja proizvodnje zabilježana u okviru izvozno orijentisanih grana kao što su: naftni derivati i koks, tekstilna industrija i u okviru proizvodnje kože i kožnih proizvoda gdje su registrovane dvocifrene stope pada u proizvodnji", navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Pored ovih industrijskih grana smanjenja proizvodnje zabilježena su i u okviru proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda (7,3 posto), drvoprerade (osim namještaja) i kože (10 posto) te mašina i opreme (3 posto). S druge strane, povećanje proizvodnje u okviru prehrambene industrije, proizvodnje namještaja, baznih metala i metalnih proizvoda, građevinskog materijala i drugih industrijskih grana nisu bili dovoljni da bi se spriječio pad proizvodnje u okviru prerađivačke industrije, odnosno ukupne industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu.