Nema volje za rješenje problema
0

Nastavlja se negativni trend u privredi Kantona Sarajevo

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Stanje u privredi Kantona Sarajevo nastavlja negativni trend od početka ove godine, a uzrokovan je novom dužničkom krizom u eurozoni, unutrašnjim neuređenim odnosima u sferi privrede te posljedicama vremenskih nepogoda iz februara ove godine, kazao je na današnjoj konferenciji za medije Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore KS.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Grebo je na početku kazao da ne postoji dobra volja u BiH da ova zemlja ekonomski ojača i riješi nagomilane probleme.

Kako ističe, u industriji Kantona Sarajevo se od početka godine do mjeseca marta bilježi pad od 5,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u Federaciji BiH također prisutan pad i on iznosi 9,6 posto.

"Od 21 grane prerađivačke industrije Kantona, njih pet je povećalo obim proizvodnje u pomenutom periodu, dok ostalih šesnaest bilježi pad. U trgovini imamo određene pomake, pa tako ukupan ostvareni promet iznosi 682 miliona KM, što je više za 2,9 posto u odnosu na isti period 2011. godine", govori Grebo.

Turizam je jedna od malobrojnih grana privrede Kantona Sarajevo koja bilježi stalni rast pa je Grebo tim povodom kazao kako mu je drago što iz mjeseca u mjesec dobivamo podatke o porastu broja posjeta.

"Broj turista koji su posjetili Sarajevo u prvom kvartalu 2012. godine je 40.636, što je za 9,9 posto više u odnosu na prva četiri mjeseca 2011. godine. Registrovana su 78.894 noćenja te je i taj broj povećan za 13,6 posto", naglasio je Grebo.

Zabrinjavajući podaci su u broju nezaposlenih, gdje je u martu ove godine registrovano 70.666 nezaposlenih osoba, što je upoređeno sa podacima za isti period prošle godine povećanje za 1,9 posto.

"Izvoz privrede Kantona Sarajevo u posmatranom periodu je dostigao iznos od 178 miliona, što predstavlja smanjenje od čak 16,04 posto, dok je došlo do povećanja uvoza za 3,22 posto. Posebno zabrinjavajuće je što bilježimo stalni rast deficita u Kantonu, FBiH, ali i na nivou države BiH", ističe Grebo.

Na kraju je predsjednik Privredne komore KS kazao kako je jedini način da se prekine ovaj negativni trend da se industrijske zone stave u puni pogon i da se maksimalno iskoristi ono što sada imamo u postojećim industrijskim zonama.