biznis
0

Nastavak pregovora uprave i sindikata ArcelorMittala Zenica

FENA
Predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica Islam Imamović izjavio je Feni da je Sindikat razmotrio najnoviji izvještaj o finansijskom poslovanju kompanije i da je od uprave zatraženo njegovo proširenje.
- Očito da je izvještaj štur i jutros smo zatražili da nam se dostave detaljnije informacije. Izvještaj je tajnog karaktera, ostaje unutar kompanije, gdje treba i da riješimo novonastalu situaciju, kazao je Imamović.

Za danas u 15 sati zakazan je početak novih pregovora Uprave i Sindikata, u vezi s mjerama koje Uprava namjerava poduzeti radi dugoročnog osiguranja proizvodnje čelika u Zenici.

Prema ranijim najavama, uslijed pada potražnje čelika na tržištu, od Sindikata je zatraženo od pristane na smanjenje plaća i do 50 posto ili bi u suprotnom moglo doći do slanja radnika na prinudni odmor, odnosno čekanje posla.

- Očekujem da ćemo određeni dogovor postići do kraja sedmice ili najkasnije do početka iduće. Rokova nemamo, ali je i Sindikatu i Upravi u cilju da što prije riješimo neizvjesnost koja se uvukla među radnike, izjavio je Imamović.