{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Naraslo" Nebesko drvo u Japanu

S
SRNA
23.2.2012. u 15:15
0
4
"Naraslo" Nebesko drvo u Japanu
0
"Naraslo" Nebesko drvo u Japanu
U Japanu bi do kraja februara trebalo da se bude završena izradnja najviše samonoseće kule na svijetu Nebesko drvo- to će biti druga najviša vještačka konstrukcija, niža jedino od oblakodera Burj Khalifa u Dubaiju, visokog 829 metara.
Nebesko drvo, koje će biti otvoreno za posjetioce nakon tri mjeseca, uzdiže se 634 metra iznad zemlje i gotovo je dvostruko više od Tokijske kule.

U današnjoj digitalnoj eri starija konstrukcija jednostavno nije dovoljno visoka za postavljanje antena televizijskih stanica - preko kojih stiže program do miliona domaćinstava na ovom zgusnutom urbanom području. Zato će izdavanje čeličnih stubova televizijskim stanicama biti glavni izvor prihoda Nebeskog drveta.

Kao i u slučaju Tokijske kule, planira se i naplaćivanje ulaznica za dva do tri miliona posjetilaca godišnje.

Turisti u Tokiju decenijama su se divili dalekoistočnoj Eiffelovoj kuli, konstrukciji 13 metara višoj od pariskog originala. Međutim, Tokijsku kulu će sada nadvisiti Nebesko drvo na obali rijeke, a izgradnja kule koštala je 800 miliona dolara.

Zbog cijene vožnje do vrha Nebeske kule (oko 40 dolara) neki potencijalni posjetioci ostat će bez daha. Oni koji taj novac uplate moći će da vide Tokio sa gornje osmatračke platforme na visini od 450 metara. Šef službe za odnose sa javnošću Saiko Masuda objasnila je posjetiocima privremene prodavnice suvenira da će se pogled po vedrom danu prostirati čak 75 kilometara?!

"To znači da ćete moći da vidite planinu Fidži i veliki dio područja Kanto, a to je okolina Tokija. A moći ćete da vidite i Tokijski zaliv i Tihi okean i planine oko Kantoa. Divan pogled!" - najavljuje Masuda.

Kao najistaknutiji dodatak tokijskom horizontu proteklih decenija - kula privlači veliku pažnju. Vlasti kažu možda čak i veću nego što treba, okrivljujući vozače koji gledaju u novu gradsku znamenitost za povećan broj saobraćajnih nesreća.

Mnogi možda više vole da se drže podalje od kule zbog drugih razloga - zbog straha za njenu budućnost na jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Izgradnja kule završavana je baš u vrijeme kada je katastrofalan zemljotres pogodio sjeveroistočni Japan. Konstrukcija se ljuljala, ali nije pretrpjela oštećenja.

Nova kula je spoj antiseizmičke tehnike i najsavršenije današnje tehnologije. Centralna cilindrična betonska ljuska Nebeskog drveta odvojena je od spoljnog čeličnog rama da bi se smanjilo podrhtavanje.

"Čelik i beton vibriraju različito, po drugačijem modelu. Prema tome, kada dođe do zemljotresa, ove dvije odvojene konstrukcije poništavaju ljuljanje", navode stručnjaci, a prenosi "Glas Amerike".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: