biznis
126

Napušteni teren "Papirna" u Zenici postaje sportski centar

Piše: E. M.
Budući izgled centra Papirna (Foto: Klix.ba)
Sportski teren "Papirna" već nekoliko godina u zeničkom istoimenom naselju prepušteno je vremenu. Nekadašnja lokacija zeničkih rukometaša i mjesto rekreacije uskoro će ponovo dobiti svoju funkciju sa novim sportskim kompleksom.

Stadion "Papirna" koji već nekoliko godina nema svoju primarnu funkciju zbog čega je postao opasan objekat za prolaznike i one koji žive u neposrednoj blizini. Zbog nebrige vlasti, mjesto je postalo izvorište raznih bolesni zbog nagomilanog otpada, a nadležni su pristupili rješavanju ovog problema.

Nakon javnog poziva, a u skladu sa važećim zakonskim procedurama, odabran je investitor po modelu javno-privatnog partnerstva (BOT – izgradi, koristi, vrati), koji će graditi objekat u čijem će sastavu biti moderna dvorana sa vještačkom travom, poslovni prostori i fitness centar.

Vrijednost investicije je oko tri miliona KM, a sa izgradnjom sportskog kompleksa "Papirna" će dobiti novi izgled.

"Još od 2014. godine radili smo na idejnom rješenju i osmišljavanju prostora Papirne. Kada smo ga prostorno riješili krenuli smo u procedure prezentacije samog idejnog projekta osnivaču koji je dao saglasnost na samu ideju i koncept. Da bismo dobili urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu kao i sve druge zakonom predviđene dokumente morali smo prvo dobiti saglasnost od Zavoda za zaštitu spomenika BiH budući da je Papirna zaštićena kulturna baština, a sva procedura je trajala dosta dugo", izjavio je direktor JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica Feđa Jovanović.

Nakon urađenih korekcija koje su tražili iz Zavoda za zaštitu spomenika BiH, dobijena je dozvola za idejno rješenje "Papirne", a nadležna gradska služba je izdala urbanističku saglasnost.

Potpisivanje ugovora sa investitorima bit će obavljeno naredne sedmice.

"Bitno je naglasiti da će investitor finansirati i izgraditi jedan moderan poslovno-sportski kompleks koji će koristiti 30 godina i ponovo ga vratiti gradu na raspolaganje i upravljanje, tako da faktički grad ostaje vlasnik i prostora i objekta", dodao je Jovanović.

Idejni projekat za sportsko-rekreativno-poslovni centar (SRPC) "Papirna” planiran je na mjestu postojećeg stadiona "Papirna“. Dimenzije glavnog objekta su 45,25m x 12,25 m u prizemlju gdje su projektovani poslovni prostori i kafići.

Prizemlje i sprat su vezani "ab" stepeništem kao vertikalnom komunikacijom. Sprat je zamišljen cijelom dužinom kao jedan moderni fitness studio, a dimenzije pomoćnog objekta su 10,65m x 9,55m.

U prizemlju je ulaz, dvije svlačionice sa mokrim čvorovima namijenjene korisnicima nogometnog terena, te "ab" stepenište koje međusobno povezuje sve tri etaže. Na spratu se nalazi ekonomat, dvije kancelarije za administraciju kompleksa i mokri čvor.

Nogometni teren je dimenzija 40m x 20m, a smješten je unutar površine sa plastičnom travom dimenzija 43,0m x 23,0m.