biznis
0

Napetosti Zapada i Irana povećale cijene nafte

FENA
Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak, trgujući se za više od 62 dolara po barelu zahvaljujući kontinuiranim napetostima između Irana i Zapada nakon iranskog hapšenja britanskog mornaričkog osoblja. Nedavni pad američkih zaliha nafte također je ojačao cijene.

Bečko udruženje za naftu PVM navelo je "pogoršanje odnosa između Irana (drugog proizvođača OPEC-a) i Zapada i novi pad američkih komercijalnih zaliha nafte" kao razloge za rast cijena, javio je AP.

Britanski premijer Tony Blair u nedjelju je nazvao iransko zarobljavanje 15 mornara i marinaca "neopravdanim i pogrešnim", rekavši kako London tu situaciju smatra kao "veoma ozbiljnu". Iran je sugerirao kako je moguće da je grupa pokušala ilegalno ući u njegove teritorijalne vode.

Cijena majskog ugovora sirove nafte na Nymexu porasla je za 55 centi na 62,83 dolara po barelu sredinom dana na elektronskom trgovanju u Evropi.

Cijena ugovora dostigla je tromjesečni rekord prošlog petka kada je zaključena na 62,28 dolara po barelu nakon što je Iran zatočio mornare, izazivajući brige da bi eskalacija sukoba mogla prekinuti izvoz iz Perzijskog zaliva.

Cijena majskog ugovora Brent sirove nafte porasla je za 49 centi na 63,67 dolara po barelu na londonskom ICE tržištu.

U ostalim kategorijama na Nymexu, cijene lož ulja porasle su za 1,89 centi na 1,7300 dolara po galonu, dok je prirodni gas poskupio za dva centa na 1,89 dolara po 1,000 kubnih stopa.