Predviđanja Privredne komore
0

Namirnice neće poskupjeti, ali hoće nafta, struja i gas

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić smatra da u BiH ne bi trebalo da bude većih poskupljenja životnih namirnica zbog elementarnih nepogoda koje su zadesile domaću poljoprivredu, ali da potencijalna opasnost od poskupljenja dolazi od povećanja cijene energenata - nafte, struje i gasa.

Lasić je rekao da bi to onda izazvalo "lančanu reakciju", odnosno povećanje cijena goriva i drugih energenata dovelo bi do poskupljenja gotovo svih proizvoda i usluga bez obzira da li bi to bilo realno i ekonomski opravdano.

Govoreći o mogućem poskupljenju prehrambenih proizvoda zbog elementarnih nepogoda koje su ovog ljeta u BiH i okruženju dobrim dijelom uništile prinose žitarica, voća i povrća, Lasić je rekao da je sada teško govoriti o tome kolika će biti cijena pšenice, jer se ona svakodnevno mijenja, a još nije poznato ni odakle će se uvoziti.

Prema njegovim riječima, proizvođači brašna u BiH ne moraju da zavise od evropskih proizvođača poput Mađarske koja je trenutno obustavila izvoz i prodaju pšenice, jer se naši uvoznici oslanjaju i na Australiju, Kanadu i SAD.

"Realno gledajući, do većih poskupljenja ne bi trebalo doći, a ukoliko se to dogodi radi se o čistoj špekulantskoj igri", rekao je Lasić.