Dugo se čekalo
107

Nakon skoro dva mjeseca: Kafići u Sarajevu jutros uslužili prve goste

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Kafići u Federaciji Bosne i Hercegovine počeli su raditi u sklopu novog paketa olakšanja restrikcija koje su uvedene zbog pandemije koronavirusa. Fotoreporter portala Klix.ba obišao je pojedine lokacije u Sarajevu i zaključio da su lokali otvoreni od ranih jutarnjih sati.

I ne samo da su otvoreni, već su pojedini kafići dobili prve dugo očekivane goste. Iako su najuporniji vlasnici već sinoć usluživali prve goste, 13. maj se može uzeti kao prvi dan povratka u kakvo-takvo normalno stanje, bar kada je riječ o ugostiteljskoj djelatnosti i kulturi uživanja u kafi na javnom mjestu.

Kako javlja naš fotoreporter, pojedini lokali se tek pripremaju za otvaranje i svoje prve goste primit će tek sutra ujutru.

Raditi mogu ugostiteljski objekti svih kategorija, ali isključivo na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera poput ograničeng broja gostiju za stolom, odvojenosti stolova i slično. Također, zabranjena je upotreba i konzumiranje nargila (šiša).

Podsjetimo, u entitetu Republika Srpska ugostiteljski objekti zajedno s vrtićima, frizerskim salonima, kao i javnim prijevozom počeli su raditi u ponedjeljak 11. maja.

S druge strane, frizerski saloni u Federaciji BiH otvorili su svoja vrata 1. maja, dok će vozači svoje autobuse, trolejbuse i tramvaje upaliti 15. maja.

Ugostiteljski objekti u Federaciji BiH zatvoreni su od 18. marta zbog pandemije koronavirusa. Od 16. marta do danas bez posla je ostalo najmanje 28.000 osoba, a znatan udio otkaza desio se upravo u ugostiteljskom sektoru.