biznis
13

Nakon oštrih kritika: Uber osigurao tri miliona dolara za vozače koji su pogođeni Trumpovom odlukom

Klix.ba
Travis Kalanick (Foto: EPA)
Travis Kalanick (Foto: EPA)
Osnivač Ubera Travis Kalanick kazao je da će osigurati tri miliona dolara kako bi pomogao uposlenicima i vozačima koji su pogođeni odlukom Donalda Trumpa o zabrani uslaska u Sjedinjene Američke Države.

Nakon što je čelnik Ubera odlučio da se suzdrži od kritike odluke Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD građanima sedam muslimanskih zemalja te nakon kobne greške ignorisanja štrajka njujorških taksista, Travis Kalanick je konačno stao u odbranu vozača na koje se kontroverzna odluka odnosi.

Naime, dok su čelnici Googlea, Facebooka, Tesle i drugih velikih američkih kompanija oštro kritikovali Trumpovu odluku, Kalanick se suzdržavao objavivši "smireniju reakciju". Da sve bude još gore po Uber, vozači u New Yorku su odlučili ignorisati štrajk solidarnosti regularnih taksista, a zbog činjenice da Trumpova odluka utječe na veliki broj taksi vozača.

Njujorški taksisti su odlučili prekinuti vožnje prema aerodromu JFK, ali Uber to nije učinio izazvavši bijes kod građana. Ubrzo je pokrenuta akcija #DeleteUber u kojoj su dosadašnji korisnici počeli masovno brisati Uberovu aplikaciju na uređajima.

Da bi sve ispravio, Kalanick je odlučio osigurati tri miliona dolara kako bi se organizovala legalna odbrana vozača koji su pogođeni Trumpovom odlukom.

Kako je objašnjeno, Uber želi osigurati kontinuiranu pravnu podršku svojim vozačima. Također, izdato je saopćenje u kojem kompanija poziva na vraćanje normalnog stanja, odnosno ukidanja zabrane dolaska u SAD.