Loša prodaja
22

Nakon dvije decenije prestaje proizvodnja Segwaya

B. R.
ilustracija: Shutterstuck
ilustracija: Shutterstuck
Kompanija Segway više neće proizvoditi inovativno prijevozno sredstvo po kojem je postala popularna u cijelom svijetu - dvotočkaša s električnim pogonom. Proizvodnja je trajala dvije decenije.

Firmu je 1999. osnovao Dean Kamen i proizvodila je navedeno prijevozno sredstvo koje je posebno bilo popularno među turistima i policajcima. Da je došao kraj Segwayu objavio je Kamen prije nekoliko dana, piše Associated Press.

"Tokom prve decenije proizvodnje, Segway je postao sveprisutan u sigurnosnim institucijama i organizacijama jer se doživljavao kao efikasno prijevozno sredstvo", poručila je predsjednica kompanije Judy Cai.

Pretpostavljalo se da će Segway promijeniti način ličnog prijevoza, ali to se nije desilo. Često su osobe koje su koristile ovo prijevozno sredstvo bile uzročnik nesreće ili su učestvovale u nesreći. Britanski milioner Jim Heselden, koji je kupio ovu kompaniju 2009, preminuo je nakon što je vozeći Segway pao sa litice visoke 30 metara u njegovom seoskom imanju. Nesreća se desila godinu dana poslije nakon što je kupio kompaniju.

Nesreću vozeći ovo prijevozno sredstvo je doživio i bivši američki predsjednik George Bush mlađi kada je pao sa njega. Isto se desilo i jednom snimatelju dok je snimao Usaina Bolta na utrci Svjetskog atletskog prvenstva.

Sigurnosni problemi nisu razlog zbog kojeg će se Segway prestati proizvoditi. Stvarni razlog je njegova loša prodaja. U ukupnom prihodu kompanije, samo 1,5 posto je ostvareno prodajom ovog proizvoda.

"Ovu odluku nismo donijeli olako. Iako je pandemija koronavirusa utjecala na proizvodnju i prodaju, ona nije bila ključan razlog da se odlučimo na ovaj potez", istakla je Cai.

Segway je kupila kineska konkurentska kompanija Ninebot. Od 100 radnika, njih 21 će biti otpušteni. Kompanija planira održati proizvodni pogon u New Jerseyu. Kompanija se sada posvetila proizvodnji električnih romobila koji su postali planetarni trend.