biznis
7

Nakon Brexita Ford razmatra zatvaranje fabrika u Velikoj Britaniji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iz kompanije Ford rekli su da razmišljaju o zatvaranju svoje dvije preostale tvornice u Velikoj Britaniji, kako bi pokrili troškove od jedne milijarde, koliko predviđaju da će ih koštati posljedice izlaska Velike Britanije iz Evropske Unije, javlja Independent.

Fabrike se nalaze u gradovima Dagenham i Bridgend, gdje je većina stanovništva glasala za izlazak, a proizvode motore za Ford automobile.

Motori se onda izvoze u EU, gdje se auta sastavljaju, a mnoga od njih se onda vraćaju u Britaniju gdje se prodaju.

Ove dvije fabrike zapošljavaju oko 3.800 ljudi, koji bi ovim potezom Forda mogli izgubiti posao. Posljedice Brexita odražavaju se i na cijenu Ford automobila u Britaniji.

Finansijski direktor Forda Bob Shanks okrivio je za ove promjene smanjenu vrijednost funte prema dolaru nakon referenduma. Ovo je za posljedicu imalo da Ford, američki brend, postane skuplji u Britaniji.

Shanks je rekao i da je Brexit već koštao Ford oko 60 miliona, a da se očekuje da će ukupna šteta za ovu godinu biti 200 miliona.

Dionice Forda pale su za 9,5 procenata nakon što je izašao izvještaj o smanjenju prihoda kompanije.

UK je za proizvođače dijelova automobila bila poželjna zbog pristupa jedinstvenom tržištu Evropske Unije, ekonomske stabilnosti, te visokih nivoa proizvodne produktivnosti od strane visoko kvalificirane radne snage.