{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najznačajnijim stranim investitorima u BiH za 2014. godinu uručene plakete FIPA-e

F
FENA
1.6.2015. u 18:28
0
17
Najznačajnijim stranim investitorima u BiH za 2014. godinu uručene plakete FIPA-e
0
Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) proglasila je danas preduzeća "Comsar Energy Group Banja Luka/Comsar Energy Group Limited Kipar", "GS - Tvornicu mašina Travnik/Global sourcing GmbH Njemačka", "Swisslion d.o.o. Trebinje/Rodoljub Drašković Srbija" i "Zinktehnik Bosnia d.o.o. Mostar" za najznačajnije investitore u BiH u 2014. godini.
Predstavnicima ovih firmi uručene su plakete FIPA-e na već tradicionalnoj manifestaciji pod nazivom "Izbor stranog investitora BiH za 2014. godinu“, koja je danas u Sarajevu okupila značajan broj predstavnika institucija, međunarodnih organizacija, akreditiranih ambasada i poslovne zajednice u BiH.

Sudionike skupa pozdravila je direktorica FIPA-e Jelica Grujić, istaknuvši važnost odavanja priznanja stranim kompanijama koje su prepoznale vlastitu poslovnu šansu ulaganjima u Bosni i Hercegovini.

"Prethodna, 2014. godina u globalnim okvirima bit će upamćena po "krhkoj" svjetskoj ekonomiji, po neizvjesnom regulatornom okruženju i brojnim geopolitičkim rizicima", kazala je Grujić, navodeći da se sve to reflektiralo na kretanje investicija te dovelo do njihovog smanjenja na globalnom nivou za oko osam posto u odnosu na prethodnu godinu - rekla je Grujić.

Potcrtala je da je, unatoč negativnim globalnim kretanjima, u regionalnim okvirima (kako pokazuju preliminarni podaci centralnih banaka) zabilježen porast investicija, a u BiH su u 2014. godini iznosile 819 miliona KM, što predstavlja značajan porast u odnosu na 418 miliona KM, koliko je evidentirano u 2013. godini.

"Najznačajnija ulaganja u 2014. godini su iz Rusije, Velike Britanije, Austrije, Luksemburga, Hrvatske i Švicarske", navodi direktorica FIPA-e, podsjećajući da se najviše ulagalo u sektor proizvodnje, te da su na kretanje investicija u prošloj godini značajan utjecaj imale prirodne nepogode, te činjenica da se radilo o "izbornoj godini".

Istovremeno, pozvala je na dodatni angažman u BiH radi uklanjanja barijera novim ulaganjima i stvaranja što boljeg i poticajnijeg poslovnog okruženja.

Inače, i ove godine nagrade najznačajnijim stranim investitorima u BiH dodijeljene su u četiri kategorije, pa je tako "Comsar Energy Group Banja Luka/Comsar Energy Group Limited Kipar" proglašen najuspješnijom kompanijom u kategoriji "greenfield investicija” (osnivanje novog preduzeća, izgradnja objekta), a "GS - Tvornica mašina Travnik/Global sourcing GmbH Njemačka" u kategoriji "akvizicija-privatizacija“.

U kategoriji "otvaranje novih radnih mjesta“ izabrana je "Swislion d.o.o. Trebinje/Rodoljub Drašković Srbija", dok je firma "Zinktehnik Bosnia d.o.o. Mostar", najznačajniji investitor u kategoriji "zajedničko ulaganje“.

Predstavnici spomenutih preduzeća/kompanija iskazali su zahvalnost u povodu činjenice da je njihovo zalaganje prepoznato, te istaknuli spremnost da nastave pozitivan trend ulaganja i poslovanja u sklopu vlastitih razvojnih projekcija.

Izbor stranog investitora BiH, događaj je u okviru kojeg se predstavljaju najuspješnija strana preduzeća/kompanije koja/e posluju u BiH, doprinoseći na taj način njenoj pozitivnoj percepciji u poslovnom svijetu, a imajući u vidu značaj stranih investicija za privredni razvoj zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: