General Motors
0

Najveći stečaj u historiji SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveći američki proizvođač automobila General Motors u ponedjeljak je sudu podnio zahtjev za zaštićenim stečajem, u okviru plana Obamine administracije za preustroj i smanjivanje kompanije na održivu veličinu i njenu privremenu nacionalizaciju.

Posrnuli simbol američke industrijske moći, nekad najveća korporacija u SAD-u i najveći poslodavac, podnio je zahtjev za stečajem prema tzv. Poglavlju 11, pred sudom u New Yorku.

Stečaj General Motorsa, četvrti je najveći stečaj u historiji SAD-a i najveći jedne industrijske tvrtke, javile su američke TV mreže.

Plan preustroja GM-a oslanja se na 30 milijardi dolara dodatne finansijske pomoći ministarstva finansija, povrh 20 milijardi dolara vladinih zajmova od kojih je tvrtka preživljavala posljednih mjeseci, izložena udaru recesije u kojoj joj je prodaja pala za 40 posto u 2008. godini.

Tih ukupno 50 milijardi dolara vlada će pretvoriti u vlasnički udio u novom preustrojenom GM-u, što će joj donijeti 62.5 posto vlasništva, prema posljednjim izračunima. Vlasnicima obveznica i drugim vjerovnicima GM-a trebalo bi pripasti 15 do 20 posto vlasništva, a oko 20 posto fondovima zdravstvenog osiguranja sindikata radnika i umirovljenika tvrtke.

Stečaj bi trebao trajati 60 do 90 dana a preustroj kompanije do 18 mjeseci, uz otpuštanje oko 20.000 radnika do kraja 2010. godine i zatvaranje 10 tvornica. U stečaju će ostati otvoreno osam tvornica GM u SAD-u.