biznis
0

Najveći proizvođač alkoholnih pića zabilježio rast dobiti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveći proizvođač alkoholnih pića u svijetu Diageo izvijestio je danas o rastu dobiti u cijeloj fiskalnoj godini za blagih 1,5 posto nakon što je prodaja na tržištima u razvoju potaknula oporavak u odnosu na slabu prvu polovicu fiskalne godine.

Proizvođač viskija Johnnie Walker, votke Smirnoff i piva Guinness saopćio je u četvrtak da je neto dobit u fiskalnoj godini koja je završila 30. juna iznosila 1,63 milijarde funti (2,54 milijarde dolara), u odnosu na 1,61 milijardu funti zabilježenu godinu ranije, prenose agencije.

U prvoj polovici fiskalne godine Diageo je izvijestio o 10- postotnom padu dobiti.

Prihodi u cijeloj godini porasli su za dva posto na 9,78 milijardi funti na usporedivoj osnovi, unatoč fluktuacijama valutnih tečajeva, akvizicijama i prodaji imovine.

Diageo je kazao da ovogodišnju dobit može zahvaliti snažnim rezultatima na tržištima u razvoju, dok su sjevernoamerička i evropska tržišta bila slaba.

Tako je međunarodni odjel, uključujući Latinsku Ameriku, Afriku i Bliski Istok, zabilježio 13-postotni rast neto prihoda, koji ne uključuju trošarine, te 25-postotni rast operativne dobiti. U azijsko-pacifičkoj regiji operativna je dobit povećana za šest a neto prihodi za jedan posto.

U Sjevernoj Americi neto prihodi pali su za tri posto dok je operativna dobit ostala nepromijenjena. U Europi neto prihodi pali su za dva, a operativna dobit za jedan posto.