Kanada
0

Najveći pad zaposlenosti u posljednjih 26 godina

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ekonomska kriza pogodila je i Kanadu gdje je u novembru zabilježen najveći gubitak broja radnih mesta za više od 26 godina pošto je, prema podacima Centralnog statističkog zavoda, u tom mjesecu bez posla ostalo 70.600 ljudi, najviše od juna 1982. godine.

To je osnažilo uvjerenja da će kanadska centralna banka ove sedmice pribjeći snižavanju kamatnih stopa za pola procentog boda, a najvjerovatnije će se produbiti i politička kriza u Otavi, objavile su svjetske agencije.

Od kanadskih regiona gubitak radnih mesta najviše je pogodio Ontario, gde je i najveći centar prerađivačke industrije u toj zemlji i u kome se nalazi sjedište automobilske industrije.

Na tako masovna otpuštanja radnika u toj sjevernoameričkoj državi, drugoj po veličini u svijetu poslije Rusije, uticao je pad svjetskog privrednog rasta zbog globalne finansijske krize, koja je otežala dobijanje kredita.

Stopa nezaposlenosti u Kanadi, gde živi oko 33 miliona stanovnika, je u novembru povećana na 6,3 procenta sa oktobarskih 6,2 odsto, pri čemu su analitičari očekivali gubitak "samo" 25.000 radnih mesta, uz istovremeno povećanje nezaposlenosti na 6,4 posto.

Kanadski dolar je reagujući na ove vijesti oslabio u odnosu na svog američkog imenjaka.

Tako je njegov kurs pao na 1,2847 kanadskih dolara za američki dolar, sa prethodnih 1,2826 dolara.

Analitičari smatraju da je to samo početak talasa otpuštanja u Kanadi. Ove nepovoljne vijesti o padu zaposlenosti u novembru saopćene su upravo u vijreme kada je kanadski premijer Stiven Harper (Stephen) raspustio parlament do kraja januara iduće godine.

Cilj takvog koraka bez presedana, kako se ocjenjuje, je bio da se umiri revolt opozicije kojoj se ne sviđa kako se vlada odnosi prema ekonomskoj krizi i da se spriječi da opozicione stranke sutra u parlamentu ne mogu da glasaju o nepovjerenju Harperovoj manjinskoj konzervativnoj vladi, objavile su agencije.

Tri kanadske opozicione stranke su, naime, udružile snage kako bi što je moguće prije promjenile vladu, ocjenjujući da je premijer Harper trebalo mnogo brže da djeluje i da predloži paket ekonomskih podsticaja i da podrži automobilsku industriju zemlje kako bi se ublažio uticaj privredne recesije.