Panika na Wall Streetu
0

Najveći dnevni pad Dow Jonesa u historiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zbog straha od nove kreditne krize u Evropi, a najvjerojatnije i zbog greške u trgovinskom sustavu, na Wall Streetu je u četvrtak u frenetičnoj trgovini Dow Jones indeks prvo potonuo gotovo 1.000 bodova, da bi potom skočio više od 600 bodova.

Dow Jones indeks završio je jučerašnje trgovanje na 10.520 bodova, što je pad od 347 bodova, ili 3,20 posto u odnosu na prethodni dan.

S&P 500 strmoglavio se, pak, 3,24 posto, na 1.128 bodova, a Nasdaq indeks 3,44 posto, na 2.319 bodova.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja vodeći su indeksi bili u minusu zbog strahovanja ulagača od širenja dužničke krize izvan granica Grčke na druge članice eurozone.

Otprilike dva sata prije zatvaranja Wall Streeta Dow Jones indeks naglo se strmoglavio. U samo 15 minuta potonuo je više od 700 bodova, povećavši svoj gubitak na 998 bodova, što je njegov najveći dnevni bodovni pad u historiji. Pritom je zaronio ispod nivoa od 10.000 bodova.

Na tržištu je zavladala rijetko viđena panika. VIX indeks Čikaške burze opcija, poznat i kao "indeks straha", skočio je gotovo 60 posto, probivši se, prvi puta nakon godinu dana iznad nivoa od 40 bodova.

"U jednom trenutku gotovo sam pao sa stolice. Činilo se da smo izgubili kontrolu", kaže Jack Ablin, direktor u banci Harris Private.

No, u idućih 20-ak minuta Dow Jones indeks skočio je više od 600 bodova, vrativši se iznad nivoa od 10.500 bodova.

Rekordni dnevni pad Dow Jonesa ipak je najvjerovatnije posljedica greške u trgovinskom sistemu jer su cijene nekih dionica pale gotovo na nulu.

Njujorška berza je saopćila da nije bilo greške u njenom trgovinskom sistemu, no istražuje se je li došlo do greške u nalogu jednog od najvećih trgovaca na berzi, zbog koje su aktivirani programi automatske prodaje dionica.

Ni nakon zatvaranja Wall Streeta nije potpuno jasno što se dogodilo, no sve su američke berze najavile istragu i poništavanje spornih transakcija.

Bilo kako bilo, vodeći indeksi na Wall Streetu izgubili su jučer više od tri posto, što je njihov najveći dnevni pad od aprila prošle godine.

Oštro su, između 2 i 4 posto, potonule cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 17 naprema 1.

Posljedica je to strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni na Portugal, Španiju i Irsku, istrage protiv investicijske banke Goldman Sachs zbog moguće prevare ulagača, kao i strahovanja od radikalne reforme finansijskog sistema.

Ulagače nije umirilo ni to što je jučer grčki parlament prihvatio oštre mjere budžetske štednje, koje je predložila vlada. Pitanje je, kažu analitičari, hoće li vlada moći provesti te mjere.

Uz to, uprkos snažnoj podršci evropskih lidera, pa i Bijele kuće grčkom planu, ulagači se plaše da Atina neće moći do 19. maja vratiti oko devet milijardi eura dugova koji dospijevaju na naplatu.

Ulagače je razočarao i Jean-Claude Trichet, predsjednik Evropske centralne banke, koji je jučer, doduše, kazao da vjeruje da će Grčka uspjeti platiti dospjele dugove, no nije najavio nikakve nove mjere za suzbijanje grčke dužničke krize.

"U ovom bi trenutku samo najava nekih senzacionalnih novih mjera pomogla euru i tržištu kapitala, no od Tricheta to nismo dobili", kaže Kathy Lien, direktorica u tvrtki GFT Forex.

Zbog toga je tečaj eura jučer potonuo gotovo dva posto, zaronivši u jednom trenutku, prvi puta nakon 14 mjeseci, ispod nivoa od 1,26 dolara.

O jučerašnjoj frenetičnoj trgovini svjedoči i dvostruko veći obujam trgovanja nego što je to uobičajeno. Vlasnika je na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu zamijenilo 19,13 milijarde dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 9,65 milijardi.

VIX "indeks straha" završio je jučerašnje trgovanje ipak ispod najviših dnevnih nivoa, na otprilike 34 boda, što predstavlja skok za više od 30 posto u odnosu na prethodni dan.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,52 posto, na 5.260 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,84 posto, na 5.908 bodova, a pariški CAC 2,20 posto, na 3.556 bodova.