Kanton Sarajevo
0

Najveći broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom

FENA
U prvih šest mjeseci ove godine, poslodavci sa područja Kantona Sarajevo Službi za zapošljavanje dostavili su 2.679 zahtjeva za posredovanjem u zapošljavanju.

Služba je poslodavcima na intervju uputila 9.343 nezaposlene osobe. Za prvih šest mjeseci sa evidencije zaposleno je 8.040 osoba.

Upravni i Nadzorni odbor Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo " , usvojio je šestomjesečni Izvještaj o radu Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" sa Izvještajem o izvršenju finansijskog plana prihoda i izdataka za prvo polugodište ove godine.

  • Uspješna poslovna politika; smanjenje broja nezaposlenih, efektna realizacija mjera i programa za podsticaj zapošljavanja, ostvareni rezultati u oblasti materijalno socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba, uvođenje evropskih standarda u rad zaposlenih u Javnoj ustanovi, samo su neki od projekata, koji su u proteklih šest mjeseci uspješno i blagovremeno realizirani u ovoj ustanovi - najkraći je zaključak oba odbora Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo".

Krajem juna 2008. godine, prema podacima u Izvještaju, na evidenciji Javne ustanove " Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" evidentirano je 61.502 nezaposlene osobe, što je u odnosu na decembar 2007. godine (65.344 nezaposlene osobe) smanjenje za 3.842. ili 5,88 posto.

U prvih šest mjeseci sa evidencije nezaposlenih osoba - zaposleno je 8.040 osoba, a brisano 4.990 nezaposlenih osoba zbog rada nacrno, preseljenja, neredovnog javljanja, školovanja i drugih razloga.

Poslodavci sa područja Kantona Sarajevo, u istom periodu Službi su dostavili 2. 697 zahtjeva za posredovanje u zapošljavanju, a na iskazane zahtjeve od Službe upućeno je, poslodavcima - 9.343 nezaposlene osobe.

Prema programu Vlade Federacije, Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor nad provođenjem propisa iz oblasti posredovanja u zapošljavanja u Javnoj ustanovi "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" i potakla zaposlene da sa evidencija nezaposlenih osoba brišu 1.500 osoba, koje su, nadzorom je utvrđeno prilikom prijavljivanja na evidenciju dale neistinite podatke u izjavi.

U istom periodu "Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo" prijavile su se 9.188 nezaposlenih osoba. Kvalifikaciona struktura evidentiranih nezaposlenih osoba u prvih šest mjeseci 2008. godine nije bitno izmijenjena, pa je i dalje najveći broj nezaposlenih osoba sa SSS - 4.635, KV radnika - 3.739 i NK radnika - 2.719, slijede potom nezaposlene osobe sa VSS - 2.214. VŠS - 410, VKV-108, NSS - 64 i PKV - 50 nezaposlenih osoba.

Novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, u skladu sa zakonskim propisima, u proteklom periodu koristilo je 2.231 nezaposlena osoba.

Pravo na zdravstveno osiguranje putem Službe ostvarilo je prosječno mjesečno 37.544 nosioca osiguranja i 23.806 članova njihovih porodica.

Za 52 nezaposlene osobe izvršena je uplata doprinosa za PIO /MIO, a pravo na novčanu naknadu prosječno mjesečno koristilo je 10.053 nezaposlena demobilizirana branitelja.

U skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca, u prvoj polovini godine Služba je izdala 384 radne dozvole za strane državljane i osobe bez državljanstva.