{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveća solarna elektrana na svijetu počela s radom

13.2.2014. u 18:14
274
83
Najveća solarna elektrana na svijetu počela s radom
274
Najveća solarna elektrana na svijetu, koja se nalazi na granici Californije i Nevade, danas je počela proizvoditi električnu energiju.
Solarna elektrana se između ostalog sastoji od 300.000 kompjuterski kontroliranih ogledala koja su visoka 2, a široka 3 metra. Ta ogledala zajednički usmjeravaju sunčevu svjetlost prema vrhovima tri tornja visoka 140 metara, gdje se voda pretvara u paru, koja potom pokreće turbine za stvaranje električne energije. Na taj način funkcioniše najveća solarna elektrana na svijetu, koja nosi naziv Ivanpah Solar Electric Generating System.

Nakon prevazilaženja svih zakonskih i regulatornih problema, solarna elektrana je počela s radom danas. U vlasništvu je kompanija NRG Energy, BrightSource Energi i Google.

Solarna elektrana se prostire na oko 13 kvadratnih kilometara na granici Californije i Nevade. Ona proizvodi 392 magavata, što je dovoljno električne energije za 140.000 domaćinstava u Californiji. Veoma važno je to što se radi o "čistoj energiji", čime se izbjegava oslobađanje oko 400.000 tona ugljendioksida godišnje, što je jednako uklanjanju 72.000 automobila s cesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: