Jubilarno izdanje
21

Najveća regionalna leadership i talent konferencija DRIVE 2019: HR profesija treba jaču podršku

E. Sk.
Najveća regionalna konferencija o liderstvu i talent menadžmentu DRIVE, po deseti, jubilarni put ugostila je vodeća svjetska, regionalna i domaća imena iz oblasti brendiranja i razvoja ljudskih resursa.

Uz slogan konferencije "Experience the future of work" govorilo se o novim načinima razmišljanja na tržištu rada, promjenama u organizaciji kompanija, privlačenju i zadržavanju talenata, kao i employer brandingu.

Ovogodišnja DRIVE konferencija posvetila se također uspješnim rješenjima sa terena velikih kompanija, koje su promijenile pravila igre, naprimjer kako napraviti poslovno okruženje u kojem najbolji žele ostati i razvijati se.

Drugog dana konferencije panel diskusija bazirala se na temu zadržavanja radnika i pronalasku kadra u najtežim trenucima za kompanije, gdje su učestvovali regionalni HR eksperti Igor Žonja, Miloš Turinski, Nermana Ajanović-Hajdarpašić, Darko Velkov.

Istraživanje portal Posao.ba o razlozima nezadovoljsta ili zašto žele promijeniti poslodavca pokazalo je da ljudi koji primaju platu do 800 KM njih 80 posto ih je nezadovoljno platom i žele promjenu, za ljude koji imaju platu između 800 i 1.500 KM razlog je opet niska plata, ali za polovinu njih. Za ljude koji primaju između 1.500 i 2.500 KM glavni razlog nezadovoljstva je loša atmosfera među radnim kolegama, dok je za zaposlene koji primaju 2.500 KM razlog prevelik obim posla.

Na pitanje zašto bi napustili zemlju ispitanici su na prvo mjesto stavili sigurnost, kako ekonomsku, tako i političku.

"Sve ovo dovodi do zaključka da plata jeste bitna, ali nije jedini dio rješenja. Plata jeste preduslov, ali ako imate nezadovoljene ostale uslove sa njom nećemo zadržati ljude. Visina plate je zančajan faktor i zavisi od vaših trenutnih primanja", kazala je Ajanović -Hajdarpašić.

Panelisti su zaključili da migracije koliko odmažu, toliko i doprinose unutarnjem razvoju tržišta, kroz razvoj domaćih kompanija i njihovim ulaganjem u postojeće kadrove.

Vrhunac konferencije je bio izbor za najbolje HR prakse. Takmičenje za Najbolje HR prakse powered by Posao.ba regrutacijska rješenja predstavlja priznanje predanom i planskom radu, timovima i pojedincima u kompanijama i organizacijama, onima koji su izvrsni u upravljanju ljudskim potencijalima.

Nagrađuju se kompanije i organizacije koje su u svom poslovanju implementirale projekte kroz koje su povećale kvalitet rada svojih radnika, a time poboljšale i poslovne rezultate kompanije ili organizacije. Ove godine, u pet finalnih projekata prošle su kompanije sa sljedećim projektima: Mistral Technologies d.o.o. - 1na1 Coaching, UNIQA OSIGURANJE dd - MOT - Momenth of TruthCoca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo - Kultura i istraživanje angažmana/ uključenosti u Coca-Coli HBC, NLB Banka d.d. Sarajevo - Gradacija radnih mjesta i platni razredi i As Holding d.o.o. - Innovation Challenge, koja je ove godine osvojila prvo mjesto kao najbolja HR praksa.