biznis
0

Najveća plinska turbina na svijetu puštena u probni rad

FENA
U Njemačkoj je u probni rad puštena najveća plinska turbina na svijetu u elektrani "Irsching 4" u Ingolstadtu, u Bavarskoj, u čiju su izradu energetski gigant E.ON i njen proizvođač "Siemens“ investirali ukupno 500 miliona eura.

Taj je plinski objekt, težak 444 tone, i prvi predstavnik plinskih turbina nove generacije s visokim učinkom, a samim tim ima i veći ekološki efekt, objavile su praške Hospodarske novini.

U kombinaciji s parnom turbinom, kasnije će ta plinska turbina dostići izvršnu snagu od 530 megawata (MW) i rekordni stepen učinka od 60 procenata.

Takva paro-plinska elektrana može snabdijevati strujom grad s tri miliona stanovnika, a povećanje njezine djelotvornosti za samo dva procenta smanjuje ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu godišnje za 40.000 tona

Izgradnja ove nove turbine trajala je 22 mjeseca u Berlinu, a do elektrane u Bavarskoj dopremljena je brodom rijekama, dok je posljednju dionicu do elektrane prešla na specijalnom vozilu brzinom od 15 kilometara na sat, pri čemu su neki mostovi morali biti ojačani kako bi podnijeli njezinu težinu.

Dužina ove plinske turbine je 13 metara, visina i širina su po pet metara, a u njenoj izgradnji je učestvovalo 500 ljudi. Probni rad njezin će trajati 18 mjeseci, a kompaniji E.ON će biti predana na upravljanje 2011. godine.

Stručnjaci ističu da su u parno-plinskim energetskim sistemima za njihov visok učinak i djelotvornost ključne temperature, koja u slučaju ovog plinskog giganta dostiže 1.500 stepeni Celzijusa.

Zbog toga su njeni konstruktori morali upotrijebiti nove materijale otporne na veoma visoke temperature, prenio je Tanjug.

Ova plinska turbina je veoma djelotvorna i omogućava brzu promjenu opterećenja, što je omogućeno zahvaljujući novom rješenju za sistem hlađenja na bazi zraka.