|

Najuspješnija banka za koju niste čuli višak profita dijeli uposlenicima

Najuspješnija banka za koju niste čuli višak profita dijeli uposlenicima
79
Klix.ba
7.1.2014. u 10:25
37
komentara
79

dijeljenja
Najuspješnija banka za koju niste čuli višak profita dijeli uposlenicima Anders Bouvin
Šef najuspješnije banke za koju nikad niste čuli je Šveđanin Anders Bouvin (55), čovjek koji će vam srušiti predrasude u vezi sa bankarskim svijetom. Radi u banci Handelsbanken iz Švedske već 28 godina.
U vremenima teške krize, koju su prema popularnom uvjerenju skrivili veliki igrači svojim kockarskim pristupom poslovanju, Handelsbanken je svijetli primjer zbog čije besprijekorni bilansi predu evropski finansijski regulatori. I ne isplaćuje sebi milionske godišnje bonuse, piše Jutarnji.hr.

Čovjek koji je vodi, Bouvin, rođen je u Africi, u tadašnjoj Rodeziji, a današnjem Zimbabveu. Sin počasnog konzula, šefa jednog rudnika, pamti prvih deset godina života po savanama, antilopama i lavovima te nosorozima koji trče iza porodičnog automobila. Zbog rigidnog formalizma Rodezije nakon povratka u Švedsku bilo je više nego intenzivno iskustvo prilagoditi se liberalizmu 60-ih koje ga je dočekalo u Malmöu. Nakon diplome iz ekonomije na Sveučilištu u Lundu zaposlio se u Handelsbankenu.

"Nisam ništa znao o poslovnoj politici banke, samo sam bio sretan što sam dobio posao. No, uskoro sam shvatio da sam završio u kompaniji čije se vrijednosti u potpunosti podudaraju s mojima", kaže Bouvin.

Osnivač Jan WallanderDugoročni planovi i filozofija decentralizacije koju utjelovljuje slogan “Poslovnica je banka” zvuče nestvarno u današnje vrijeme bezobzirnih špekulacija koje su zamijenile staro “oprezno” bankarenje. Handelsbanken, zbog njegovanja starog pristupa poslu, neki nazivaju “strahovito dosadnim”. No, dosadno i nešpekulativno ne znači i neuspješno. Upravo suprotno - u tom poslu ima novca i ako se igra na sigurno. Handelsbanken je u prvih devet mjeseci prošle godine imao milijardu dolara profita nakon svih poreza.

Vodstvo to pripisuje ulaganju u korisničku službu i lokalizam. Voditelj podružnice ima slobodu odlučivanja o izdavanju kredita na osnovi kontakta jedan na jedan s klijentima. To insistiranje na davanju moći lokalnim podružnicama dio je uvjerenja o najboljem načinu poslovanja osnivača banke Jana Wallandera. Banka je osnovana 1970. godine.

Wallander je uvjerio dioničare kako je to dugoročno najbolja strategija za rast banke, korištenje profita, a ne duga za finansiranje novih podružnica. Osim toga, banka se skoro ne reklamira jer smatraju da se njihovi "klijenti ne osjećaju bolje zato što vide reklamu na autobusu”.

Posao bez stresaHandelsbanken je drugačija banka od drugih i po tome što dio profita dijeli svojim zaposlenicima u slučaju da je profit viši od postavljene norme. U tom slučaju višak ide u fond iz kojega se dijele nagrade svim zaposlenicima, ali ta im beneficija pripada tek nakon što navrše 60 godina, čime se potiče dugoročno razmišljanje i lojalnost.

"Neki članovi osoblja pred penzijiom trenutno primaju isplate i do 1,7 miliona eura", ističe Bouvin.

Kako banka stoji, pokazuje i njena rastuća prisutnost u Velikoj Britaniji gdje ima 169 podružnica od Aberdeena u Škotskoj do juga Engleske. Bouvin ističe da banka ekspandira dok se druga, mnogo veća konkurencija smanjuje kako bi neutralizirala loš bilans i velike gubitke.

"Tužno je što se to događa i malim i srednjim poduzetnicima", kaže Bouvin koji teško da će, ako nastavi s istom politikom, ikada biti kandidat za bolovanje zbog stresa.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...