Cijene benzina u SAD
0

Najniže cijene benzina u posljednja četiri mjeseca

FENA
Usprkos obustavi rada rafinerija na obali Meksičkog zaliva zbog uragana Gustav, prosječna cijena benzina u SAD-u pala je za pola centa u odnosu na prethodnu sedmicu na najniži iznos u protekla četiri mjeseca, saopćila je američka vlada.

Prema podacima iz najnovijeg izvještaja Statističke službe američkog Ministarstva energetike (EIA) o cijenama na pumpama u zemlji, prosječna cijena galona (3,78 litara) bezolovnog benzina je pala na 3,68 dolara, što je čak 88,4 centa više u odnosu na isti period lani, ali i najniže još od 5. maja, prenio je Reuters.

Istovremeno je galon dizela u SAD-u pojeftinio za 2,4 centa na 4,12 dolara, što je najniža cijena od sredine aprila, ali je i 1,23 dolara viša u odnosu na isti period lani, saopćila je EIA.

Cijene goriva padaju zbog pojeftinjenja sirove nafte, čija je cijena u utorak bila čak 42 dolara po barelu niža u odnosu na historijski rekord 11. jula od 147,27 dolara.

Kasno u utorak uvečer i dalje je bilo zatvoreno 13 rafinerija na američkoj obali Meksičkog zaliva, koja imaju ukupan proizvodni kapacitet od jednog miliona barela na dan.

Međutim, ta postrojenja nisu pretrpjela veću štetu od uragana Gustav i očekuje se da će biti ponovno puštena u rad krajem ove sedmice.