Izabrano idejno rješenje
0

Najmoderniji fudbalski stadion u Banjaluci

Sarajevo-x.com
Stručna komisija Grada Banjaluke izabrala najbolje idejno rješenje za izgled novog stadiona koji će, kad bude izgrađen, biti jedan od najmodernijih fudbalskih stadiona u našoj zemlji.

Najbolji ocijenjeni konkursni rad kojem je dodijeljena nagrada - Ugovor o izradi tehničke dokumentacije za izgradnju fudbalskog stadiona je rad pod šifrom "26546" autora: "Omni strukture" d.o.o. Beograd - "Omni strukture" Moskva.

Cijeli kompleks, koji će, pored centralnog stadiona kapaciteta od 30.000 mjesta imati još dva pomoćna fudbalska terena, od kojih će jedan imati i atletsku stazu, kompleks teniskih terena, terene za košarku i odbojku, će se prostirati na 204.170 metara kvadratnih, pišu Nezavisne novine.

Fudbalski kompleks će se dijeliti u tri zone, a prvu zonu činit će sam stadion, druga zona će biti sportsko-rekreativni s otvorenim terenima za građane i zona sa teniskim terenima.

U okviru stadiona, pored neophodnih prostora za funkcionisanje primarne namjene objekta, biti i veliki broj lokala za ugostiteljstvo, spa i fitnes sala, izložbeni prostor, kuglana, trgovine i drugi sadržaji.

Arhitektonska rješenja, predviđeni materijali, bezbjednosni standardi i drugi elementi ispunjavaju najviše svjetske standarde i uslove koje zahtijevaju FIFA i UEFA, ističu u nadležni u Gradskoj upravi Banjaluke.

Sam stadion će imati takozvani sedlasti oblik, sa najvišom kotom 41,50 metara u odnosu na teren. Procijenjeno je za izradu izvedbenog projekta potrebno osam mjeseci, za samu izgradnju objekta oko 30 mjeseci, te da je vrijednost investicije 50.610.660 eura.