biznis
0

Najbogatiji Ukrajinac ima imetak od 11,7 milijardi dolara

FENA
Rinat Ahmetov
Rinat Ahmetov
Najbogatiji Ukrajinac je Rinat Ahmetov, čija se imovina, stečena zahvaljujući nogometu i čeliku, procjenjuje na 11,7 milijardi američkih dolara, proizilazi iz rang-ljestivice najbogatijih ljudi u Ukrajini koju je prvi put sastavio kijevski sedmičnik "Korespondent".

Slovački dnevnik SME je u utorak objavio da je "Korespondent" sastavio spisak, "pokušavši da prevlada totalnu zatvorenost većine ispitanika i razmota klupko off-shore firmi".

"Netransparentnost strukture oligarha sprečava da se sastavi apsolutni poredak, ali se spisak shvata kao pomoć u orijentaciji", napisao je "Korespondent" objašnjavajući da je minimalna imovina koja osigurava stupanje u članstvo "Top 30" bila 177 miliona dolara, u vrijeme kada je prosječna mjesečna plaća u Ukrajini 200 dolara.

Većina ukrajinskih bogataša, kako navodi list, posluje u industriji čelika i sektoru livenog gvožđa, a za njima slijedi bankarski sektor.

Od 30 "nominovanih bogataša" 17 je s istoka Ukrajine, a devetero od njih je iz Donbasa bogatog mineralnim sirovinama.

Upravo tamo se nalazi Ahmetovljeva imperija "System Capital Managenet - SCM" sa 160.000 zaposlenih, u čijem je sastavu i nogometni klub "Šahtjor Donjeck", zatim čeličane i rudnici uglja, hoteli i banke.

U kompaniji SCM Ahmetovu pripada 90 posto vlasništva, a ostatak se vodi na njegovu suprugu.

Na drugom je mjestu rang-ljestvice, s imetkom od 3,7 milijardi dolara, "kralj čelika i nafte" Viktor Pinčuk, zet bivšeg predsjednika Ukrajine Leonida Kučme.

Pinčuk i Ahmetov su prošle godine zbog reprivatizacije izgubili najveću čeličanu u Krivoroži, koju su privatizirali 2004. godine za veoma nisku cijenu.

Sam Pinčuk je februara ove godine prodao banku "Ukrsotsbank" za približno milijardu eura, talijanskoj bankarskoj grupaciji "Banca Intesa".

Treće i četvrto mjesto na listi pripadaju Igoru Kolomojskom (s imovinom u vrijednosti od 2,8 milijardi dolara) i Genadiju Bogoljubovu (s 2,4 milijarde), glavnim akcionarima najveće ukrajinske banke "Privatbank".

Dok je Kolomojski blizak političkoj partiji Julije Timošenko, stranku ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka finansira Konstantin Živago, koji posjeduje imovinu od 1,9 milijardi dolara.

Imovina Kučme i Timošenka se ne evidentira, objavio je u utorak bečki list "Der Standard".

Austrijski list je ukazao da Ahmetova ništa toliko ne uznemirava kao publicitet, ističući da je njegov štićenik Viktor Janukovič.

Ahmetov je, navodi dalje list, radi vlastite sigurnosti proveo određeno doba u Italiji u vrijeme kada je novo ukrajinsko rukovodstvo poslije "narandžaste revolucije" prijetilo da će objelodaniti mahinacije iz doba transformacije. Kada se, međutim, situacija smirila, Ahmetov se vratio u zemlju.