Potpisan sporazum
104

Najavljene veće plate za zaposlene u javnom sektoru Republike Srpske

S. Š. U.
Foto: Sindikat uprave Republike Srpske
Foto: Sindikat uprave Republike Srpske
Resorni ministri i predstavnici granskih sindikata iz oblasti uprave, unutrašnjih poslova, zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture i pravosuđa Republike Srpske danas su potpisali sporazum o povećanju plata.

Plate će biti povećane za 54.118 zaposlenih u javnom sektoru, a potpise na sporazum tokom dana će staviti ministar pravde, Anton Kasipović i predsjednik Sindikata pravosuđa, Siniša Petrović.

Povećanje plata planirano je u četiri faze. Prva faza je povećanje cijene rada koje će radnici dobiti u junskoj plati. Druga faza su izmjene koeficijenata plata u augustu kojim će plata dodatno biti povećana za 100 KM nominalno za svih 54.118 zaposlenih.

Treća faza je povećanje planirano od 1. januara 2023. godine i to samo za one radnike sa najnižim primanjima, na način da će se kroz izmjenu koeficijenata plate uvećati radnicima čije je osnovno primanje ispod nivoa od 1.100 KM.

"Četvrta faza sporazuma definiše da se nakon prvog kvartala 2023. godine analiziraju prihodi, inflacija i troškovi života i srazmjerno tome uvećaju primanja svih zaposlenih", rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS-a.

Sindikat uprave predao je zahtjev za povećanje plate Narodnoj skupštini Republike Srpske krajem aprila.