Pozitivne vijesti
8

Najavljena uspostava aviolinije između Beograda i Prištine

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poslovni interesi obično povežu i ono što se u prvi mah čini nepovezivo. Tako je danas najavljeno uspostavljanje aviolinije između glavnih gradova Srbije i Kosova, Beograda i Prištine. Zainteresirana za uspostavu leta njemačka je aviokompanija Lufthansa.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je danas da bi bilo dobro da postoje letovi između Beograda i Prištine i da se radi na stvaranju administrativnih i tehničkih uslova koji bi to omogućili.

"Kao što imamo autobuske linije između Beograda i Prištine, smatramo da takva linija može samo da donese dobro i spremni smo da radimo na tome da stvaramo adminstrativne i tehničke uslove za to", izjavila je Mihajlović.

Povodom najave da će Ministarstvo privrede s njemačkom Lufthansom potpisati memorandum o razumijevanju, kao i da bi linija mogla da zaživi nakon što se ukinu takse, Mihajlović je rekla da se administrativni i tehnički uslovi odnose najprije na dio od Beograda do određene tačke na administrativnoj liniji, a onda i dalje do Prištine, i da je za to potrebno postići i odgovarajući sporazum s UNMIK-om, kad se za to stvore uslovi.

Oko ovoga se oglasio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. On je pozdravio namjeru kompanija Eurowings i Lufthansa da uspostave direktne letove između Beograda i Prištine.

"Ovo je važan korak, koji će olakšati brže kretanje ljudi i robe unutar regije zapadnog Balkana", navodi se u Stoltenbergovom saopćenju.

Stoltenberg je kazao da će zapovjednik misije KFOR-a zadržati vlast u zračnom prostoru nad Kosovom, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"I NATO će ostati uključen kroz dugogodišnji proces sastanaka o Balkanskoj zrakoplovnoj normalizaciji, na čijem se čelu nalazimo mi", naveo je on.