{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najavljena izrada šumarskog programa FBiH

F
15.12.2009. u 15:34
0
0
Najavljena izrada šumarskog programa FBiH
0
Najavljena izrada šumarskog programa FBiH
U Federaciji Bosne i Hercegovine najavljena je izrada šumarskog programa kao ključnog strateškog budućeg dokumenta o politici šumarstva, gospodarenju šumama i korišćenju ovog važnog resursa.
Javna rasprava povodom početka izrade dokumenta održana je danas u Sarajevu.

U izradu programa angažiran je šumarski savjet kao tijelo čiji su članovi najveći autoriteti struke, kazao je na pres-konferenciji održanoj nakon javne rasprave federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić.

On je šumarski program najavio kao dokument koji će poštivati međunarodne dogovore i obaveze Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva započelo je ovaj proces radi prilagođavanja resornih politika Bosne i Hercegovine relevantnim politikama Evropske unije, rečeno je također na pres-konferenciji na kojoj je govorio i potpredsjednik Savjeta za izradu šumarskog programa Faruk Mekić, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

On je podsjetio na ulogu šumskih resursa u ublažavanju efekta staklenika u eri klimatskih promjena uvjetovanoj globalnim zatopljavanjem i naglasio da šume u Federaciji BiH koje prekrivaju polovinu njene teritorije moraju biti čuvane, obnavljane i održivo korišćene.

Predsjednik savjeta za izradu programa Omer Pašalić kazao je da će taj dokument biti kvalitetan ne samo za šumarstvo već i za one koji će šume koristiti.

Okvirni budžet za izradu programa je 715.227 KM.

Finansijeri i ujedno organizatori javne rasprave o ovom dokumentu su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Holandska organizacija za razvoj (SNV).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: