Potrebe tržišta
750

Najavljen javni poziv za prijem 700 pripravnika i 571 nezaposlenu osobu u Kantonu Sarajevo

FENA
Na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu nalaze se 62.023 osobe kazao je Muhamed Bekto, vršilac dužnosti direktora Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Po njegovim riječima, primarna misija i cilj Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo su da posreduje pri zapošljavanju osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu.

"Mi odgovaramo na potrebe tržišta rada u Kantonu Sarajevo, to jest upućujemo osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih poslodavcima koji imaju potrebe za tim kadrom koji se nalazi na evidenciji", kazao je Bekto.

Najavio je da će Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kroz svoje aktivne mjere zapošljavanja koje je usvojila kantonalna Vlada - Program mjera za zapošljavanje, u ponedjeljak objaviti javni poziv za zapošljavanje 700 pripravnika, osoba koje se nalaze na evidenciji sa visokom stručnom spremom koje nisu imale priliku da odrade prvo radno iskustvo.

"Za tu namjenu je izdvojeno 6.720.000 KM, što je ogromna cifra, a isto tako je 700 osoba koje će imati priliku da se pokažu i dokažu poslodavcima iz realnog i javnog sektora", naveo je Bekto.

Najavio je i javni poziv "Posao za sve“, za osobe koje se nalaze na evidenciji bez obzira na godine, starost, dob, spol. Pojasnio je da je potrebno da se osoba nalazi na evidenciji, da želi da radi, da ima priliku da se pokaže kod poslodavaca koji će se prijaviti na taj javni poziv.

"Kroz taj javni poziv zaposlit ćemo 571 osobu koja se nalazi na evidenciji nezaposlenih. Za tu namjenu je izdvojeno 2.472.000 KM. To znači da će te osobe imati priliku da rade šest mjeseci, a poslodavac da se sufinansira šest mjeseci po 700 KM. Kod pripravnika će to biti 12 mjeseci po 800 KM", kazao je Bekto.

Napomenuo je da su povećali iznos sufinansiranja, jer žele da olakšaju i poslodavcima i da na taj način motiviraju poslodavce da daju veću platu osobama koje će angažovati.

Pokušat ćemo, dodao je, sa resornim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo, da olakšamo potrebe poslodavaca, a isto tako primarno da osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu dobiju priliku za zaposlenje.

Podsjetio je da je Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo prošle sedmice potpisala ugovore s poslodavcima koji će angažirati ljekare koji se nalaze na evidenciji, IT stručnjake i demobilisane borce.

"Nastavit ćemo aktivnosti i s Ministarstvom za boračka pitanja, gdje ćemo dati maksimalnu podršku, da se mogu osobe iz te populacije radno angažovati u Kantonu Sarajevo. Također, radimo i s lokalnim zajednicama, gdje oni imaju određena sredstva koja žele plasirati u zapošljavanje i samozapošljavanje", naveo je v.d. direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Najavio je i to da će također, čim bude usvojen program rada Službe za zapošljavanje KS i finansijski plan za 2019. godinu, objaviti javne pozive, od samozapošljavanja do prekvalifikacije, dokvalifikacije za poznatog poslodavca, tako da će kontinuirano nastaviti aktivnosti.

Napomenuo je da surađuju i s Federalnim zavodom za zapošljavanje, koji je za ovu godinu oko sedam i po miliona KM odvojio za Kanton Sarajevo, za mjere zapošljavanja koje će biti selektivno, kroz tri javna poziva, objavljene u Kantonu Sarajevo.

"Imamo dosta razloga da budemo optimistični, a isto tako dosta razloga da budemo zabrinuti, da kažemo i nezaposlenima i poslodavcima da samo zajedno možemo doći do rješenje, da poslodavac dobije dobrog radnika, a da radnik bude adekvatno plaćen za posao koji radi", kazao je Bekto.

Ne želimo, naglasio je on, da se pretvorimo u klasični biro, gdje se nezaposleni samo javljaju zbog nekih benefita, zdravstvenog osiguranja...

"Želimo da pokažemo da mi kao služba stvarno imamo dobre rezultate, da zajedno s lokalnim zajednicama, zajedno s Vladom Kantona Sarajevo, s resornim ministarstvom, rješavamo egzistencijalna pitanja, a to je pitanje osnovnog prava na rad", naveo je Bekto.

Iznoseći podatke o broju izdatih dozvola za rad stranaca u 2018. godini, kazao je da je 1.195 radnih dozvola izdato na području Kantona Sarajevo, gdje su stranci s područja Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije... imali priliku da dobiju radnu dozvolu.

Bekto je na kraju razgovora poručio mladim osobama da trebaju raditi na sebi i pokazati da vrijede.

"Ako mladi vrijede i u Njemačkoj, u Australiji, u Americi, Holandiji, vjerujte da toj mladoj osobi treba pružiti priliku i u ovom gradu, u Bosni i Hercegovini, jer ako vrijedi tamo ovdje može još više vrijediti. Nadam se da prolazi vrijeme podobnih, da dolazi vrijeme sposobnih. Jer ako to ne prepoznamo mi kao društvo, kao sistem, bojim se da nećemo tako dugo moći da izdržimo", zaključio je Bekto.